RSS

Elin Lönn – Mot arbetslöshet och rasism

ons, Nov 30, 2005

Tal

Tal hållet av Elin Lönn vid demonstrationen mot rasism och arbetslöshet i Västervik den 30/11-05. Demonstrationen samlade 200 personer.

Västervik har blivit en otrygg stad. I arbetet för att utöka turismen och satsa på en sommarstad har den viktigaste förutsättningen för att en stad ska fungera glömts bort; Att befolkningen ska ha arbete.

I en stad där arbetslösheten är stor känner sig folket osäkra, och när man är osäker och otrygg vill man ha något att skylla på. Men allt för sällan går vi till angrepp mot det eller dom som verkligen bär skulden och fokuserar istället på andra saker som ligger närmare och är lättare att skylla på. Det är enklare att skylla på invandrare än att erkänna att det är vi som röstar fel. Det är lätt att säga att invandrare tar våra jobb, trots att det inte är sant.

Nazisterna försöker göra Västervik till deras stad, och fast vi gör motstånd får vi inte mycket medhåll. Pressen har snarare målat ut Socialistiska Partiet, alltså oss, som dom som slåss och hotar folk, och Västervikspolisen tycks inte ens känna till personuppgiftslagen då flera antirasister har lagts ut med telefonnummer och adress på nazistiska hemsidor. Vi kan inte göra mer än att polisanmäla, men hittills har det inte verkat ge några resultat.

Våra politiker ger oss inte heller mycket stöd i kampen mot nazismen. Trots inbjudningar till både Sossarna och Vänsterpartiet har dom valt att inte delta i den här demonstrationen.

Arbetslösheten är grunden till nästan allt det hemska och otäcka vi ser i vårt samhälle. Den ligger till grund för nazism, kvinnovåld, hemlöshet och missbruk. Jag har sagt det förut, en kvinna utan egen försörjning som hamnar i ett våldsamt förhållande har få chanser att ta sig därifrån, särskilt om det finns barn med i bilden. Och män som förlorar sina arbeten börjar ofta missbruka alkohol. Och vi vet att en människa med våldstendenser lätt blir fysiskt våldsam med alkohol i kroppen. Med andra ord är både kvinnlig och manlig arbetslöshet en fara för kvinnor och barn. Alla människor, oberoende av etnicitet, religion eller kön har rätt till ett arbete med en lön man kan försörja sig på. I Sverige går ofattbart många människor utan arbete, allt medan vinstgående företag flyttas utomlands och arbetskraftsinvandringen ökar. Företagsledarna är väl medvetna om att dom inte alltid behöver betala ut lika mycket lön till Mohammed från Irak som till Anders från Sverige. Men oavsett hur mycket eller lite dom betalar, en människa med familj i ett främmande land tar nog det jobb dom blir erbjudna. Det handlar om att överleva, inte att ta svenskarnas arbeten.

Så länge företagen i Sverige flyttas och offentlig sektor privatiseras kommer arbetslösheten att fortsätta vara ett problem. Dessutom måste arbetskraftsinvandringen minska eller upphöra. Människor som flytt och söker skydd i Sverige ska självklart få det skyddet. Barn som riskerar skickas tillbaka till krig och svält ska utan tvivel få stanna i Sverige, där dom har en chans. Men arbetskraftsinvandringen är varken lönsam för invandrarna eller oss som redan bor i Sverige, det är bara lönsamt för företagen som tjänar pengar på att människor sliter för svältlöner.

Västervik är ingen bra och säker stad att bo i. Utan jobb, en framtid för ungdomar eller ens gratis skolmat blir projektet Visstaden meningslöst. Det kommer nämligen inte finnas någon befolkning om utvecklingen fortsätter åt samma håll. Och utan befolkning finns ingen stad. Ett steg på vägen mot ett bättre Västervik är at en gång för alla sätta ner foten och visa att vi inte tolererar nazism på våra gator.

För jämlikhet och rättvisa,
mot nazism och främlingsfientlighet!

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER