RSS

FÖRSTA MAJ I VÄSTERVIK

tis, maj 2, 2006

Nyheter

Trotsade vädret
Något färre än i fjol deltog i Västerviks-socialisternas 1:a maj-demonstration i år. Cirka 70 pers tvingade sig ut i kallrusket för att tåga bakom röda fanor, fika, lyssna på tal och musik.

På Stora Torget var Jacob Hoffsten från Elevföreningen Röd ungdom först ut av talarna. Han lyfte fram hur avgiften på skolmaten på Västerviks gymnasium slår hårt mot gymnasieeleverna. Jacob satte även denna attack mot gymnasieelevernas hälsa och ekonomi i sitt sammanhang av systematiska attacker på välfärden utförd av nyliberala politiker av olika politiska kulörer, ”det här är bara början”.

Därefter var det dags för Linnéa Girdland-Flink för Västerviks Kvinnoförening att äntra talarstolen. Linnea kritiserade riksdagens till namnet feministiska partier för den förda politiken med nedrustning av välfärd och trygghetssystem och hon lyfte fram vikten av ett fungerande socialt välfärdsstytem och rätten till arbete som verktyg för kvinnans frigörelse.

Tredje talare var Alex Bengtsson, aktiv på nättidningen välfärden.se (www.valfarden.se). Alex uttryckte sin uppskattning för Västervik-socialisternas arbete och sin förhoppning om lyckat valresultat. Vikten och möjligheten att knyta samman alla dom grupper som kämpar för att rädda och utveckla den gemensamma välfärden var en av poängerna i talet.

Sist ut att tala var Johannes Regell för Socialistiska Partiet. Johannes kom med dagens enda vallöfte: ”Vi bygger inga luftslott, vi lovar inte guld och gröna skogar. Det enda vi lovar är att vi inte kommer rösta för en enda nedskärning och att vi skall forstätta det arbete vi påbörjat med att bygga en ny demokratiskt, levande och stridbar arbetarrörelse.”

På kvällen var det liv i luckan när minst lika många som på demonstrationen kom på stödspelningen för Västerviks-socialisterna som hölls på Aktivitetshuset Oasen. En mycket trevlig kväll med olika musikstilar. På scenen märktes bland andra ”Det sista bandet” med sin smått psykadeliska rock.

Talen från demonstrationen finns att läsa under material.


Ove Gustavsson, partiordförande i talarstolen.
Foto: Alex Bengtsson.

Västerviks-Tidningens bevakning

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER