RSS

Bygger inga luftslott

mån, jun 5, 2006

Politik

Välfärden.se skriver om Socialismen i Västervik.
En valborgsmässoafton innebär fylla, oavsett vart i landet man befinner sig. På Västerviks gator springer ungdomar runt och skriker att våren är här. Utanför en krog skriker de något äldre västerviksborna ungefär samma sak. På en pizzeria sitter en 20-årig kille och äter. Han är bundis med pizzabagarna och hälsar på alla andra som kommer in i lokalen.

– Tjena Ahmed, du kommer väl imorgon?
– Ja för fan, när börjar det?
– 11:45, bli inte för bakis nu.

FÖR UNGEFÄR TRE ÅR SEDAN fick några ungdomar i Västervik för sig att gå med i Socialistiska partiet (SP). SP är kanske inte den första organisationen som ungdomar med vänstervärderingar har sökt sig till de senaste åren. Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Syndikalisternas ungdomsförbund har klart dominerat det senaste decienniet medan Socialistiska Partiet, ett trotskistiskt parti som fortfarande pratar om stalinismens påverkan på arbetarrörelsen, har fått stå tillbaka. Att en grupp ungdomar i en landsbygdskommun som Västervik går med i ett sådant parti kan därför lätt avfärdas som ungdomsrevolt, frasradikalism och medelklassengagemang.

– Snart upptäckte vi att fältet låg öppet för oss, vi började faktiskt engagera folk, säger Johannes Regell som var en av de som drog igång verksamheten.

SP-Västervik skulle emellertid skilja sig från liknande företeelser. Ungdomarna intog snart rollen som den organisatioen som faktiskt gjorde någonting medan de större arbetarpartierna slumrade i kommunfullmäktige. När Electrolux varslade sina anställda organiserade ungdomarna i SP-Västervik protesterna.

Läs hela artikeln på välfärden.se

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER