RSS

Vi måste fixa det själva! – Johannes Regell

mån, jun 26, 2006

Krönikor, Nyheter, Texter

Idag lever vi i en tid då förtroendet för de etablerade partierna är mycket lågt. Ja, förtroendet för de etablerade partierna och deras politiker är till och med det lägsta på väldigt länge. Många anser idag att det inte spelar någon roll vad man röstar på, ”alla jävla politiker ljuger ju ändå bara och skor sig!”. Socialistiska Partiet måste erkänna att vi många gånger har svårt att inte hålla med om detta, men ändå menar vi att det inte alls är meningslöst att rösta. Varför?

Det massmediala etablissemanget pratar ofta om ett farligt politikerförakt som breder ut sig. Vanliga människor målas ut som lata, dumma, okunniga, bortskämda eller världsfrånvända. Resonemanget kommer i grunden från en djupt elitistisk uppfattning, nämligen att ”det kan inte vara etablissemanget eller dess politiker det är fel på, det är istället svenska folket som är korkat och inte förstår hur ”bra” dagens politiker faktiskt är”.

Som aktiv i Socialistiska Partiet kliar jag mig ofta i huvudet och undrar, vad fan dessa journalister och politiker egentligen tänker med. Inser inte dagens makthavare att deras positioner faktiskt är förtroenden de har fått från vanliga dödliga väljare? Inser de inte att när vanligt folk vänder dem ryggen, beror det på att de själva vänt ryggen mot vanligt folk i över 15 år av nedskärningar i välfärden och växande arbetslöshet?

Som sagt, det är svårt att inte instämma i den ”okunniges” politikerförakt. Faktum är att jag tror att det förakt gentemot dagens politiska aristokrati som gör sig gällande bland vanligt folk är ett gott sundhetstecken. Det är ett tecken på att det svenska folket inte är lika korkat som de makthavare som besitter 2000-talets politiska tron. Politikerföraktet visar att gemene man och kvinna i arbetarklassen varken vill ha en borgerlig eller socialdemokratisk nedskärningspolitik.

När svenska folket röstade tillbaka Socialdemokraterna efter de tre åren av borgerligt styre på 1990-talet, hoppades många att rösterna mot Bildt och co skulle vara en röst mot nedskärningspolitiken och en röst för allas rätt till trygghet och arbete. Idag vet svenska folket bättre. Det blev ingen ändring, bara samma visa fast med andra ansikten som företrädare. Samma visa har nu skrålats i över femton år med den ständigt återkommande refrängen: ”vi måste spara, vi måste spara!”.

Det var därför vi startade Socialistiska Partiet i samband med EMU-folkomröstningen (då allas vår kära politiska aristokrati fick en svidande knäpp på näsan), vi startade ett nytt parti för att vi var trötta på de politiker som idag kalasar på våra pengar och lovar runt men håller tunt.

Socialistiska Partiet är ett parti bestående av passionerade politikerföraktare. Vi har startat vårat eget parti för att vi är övertygade om att vi, vanliga arbetande och arbetslösa människor själva måste ta tag i lösningen av de samhällsproblem som drabbar oss. Varken Reinfeldt eller Persson kommer fixa dem åt oss. Tvärt om, de är båda ansikten av de problem som ständigt gör sig gällande. De är båda ansikten för det samhällssystem som skapar massarbetslöshet och otrygghet.

För dig som föraktar dagens politiker lika passionerat som vi är det därför inte bortkastat att rösta på Socialistiska Partiet. Nej, en röst på SP är en röst mot dagens politiska elit. En röst på Socialistiska Partiet är en röst för ett nytt, demokratiskt, levande och stridbart arbetarparti. Därför säger vi;

För ett nytt arbetarparti!
– för socialisterna i Västervik och Vimmerby!

Krönikan är skriven av Johannes Regell, förstanamn på Socialistiska Partiets lista i Västervik, träindustriarbetare och medlem i Skogs & Träfacket avd. 13.

Illustration: nyttarbetarparti.se

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER