RSS

OM VALET 2006

tor, jun 29, 2006

Nyheter

Mot Borgarnas i riksdagen – för Socialisterna i Västervik och Vimmerby!
Flygblad. nr.1.

Inför det kommande valet är borgligheten på offensiven, denna gång samlad i en allians i vilken Moderaterna får den tongivande rollen. För att vinna röster har de i sin valkampanj prövat nya grepp, den samlade borgerligheten har insett att det svenska folket inte vill ha någon högerpolitik, så de gör allt för att försöka framstå som mindre höger än tidigare. De säger sig vara vänner till välfärden, påstår sig ha en ”politik för arbete”, Moderaterna har till och med kallat sig för ”det nya arbetarpartiet”. Socialistiska Partiet gör i detta flygblad en granskning av detta nya ”arbetarpartis” politik.

Arbetsrätten
De borgerliga attackerar många av de arbetsrättsliga framsteg som arbetarrörelsen tillkämpat sig. Centerpartiet har lagt fram ett förslag som gör det lättare att ge unga sparken utan anledning, med det märkliga argumentet att detta skulle göra det lättare för unga att få jobb.

Föreningsrätten
Fackföreningarnas rätt att finnas till och verka kommer även den försvagas om alliansen får som den vill. Rätten till kollektivavtal och sympatistrejk hotas.

A-kassan
Även för de som inte har ett arbete vill borgarna göra det svårare att klara sig. Med sitt märkliga resonemang att sänkta a-kassan skapar fler arbeten som grund, vill de sänka arbetslöshetsförsäkringen till 75 procent av lönen de 200 första dagarna av arbetslöshet. Om man fortfarande är arbetslös efter dessa 200 dagar så ska ersättningsnivån sänkas till 65 procent.

Allians för Sveriges föreställning finansieras av det svenska storkapitalet genom Svensktnäringsliv (tidagare, Svenska Arbetsgivarföreningen). Mannen på bilden som ”drar i trådarna” är Jacob Wallenberg, ordförande i finansbolaget Investor.
Illustration: nyttarbetarparti.se

Socialförsäkringssystemet
Moderaterna vill vidare spara sammanlagt 12,5 miljarder kronor i sjukförsäkringar genom att sänka ersättningsnivån till 70 procent efter de första sex månaderna, samt förändra beräkningsgrunden för sjukpenningen. Det ska beräknas genom det senaste årets genomsnittliga inkomst istället för att använda den senaste inkomsten som används idag. Det innebär en sänkning av den sjukpenninggrundande inkomsten för de allra flesta. På förtidspensionärerna har borgarna räknat med att spara 4 miljarder kr, deras ersättningsnivå på 64 procent ska sänkas till 60 procent.

Föräldraförsäkringen
Borgarna vill även göra det svårare för föräldrar som vill vara hemma med sina barn, de vill sänka föräldraförsäkringen till 75 procent av den sjukpenninggrundande inkomsten. Som om inte detta vore nog vill de även begränsa antalet dagar som är tillåtet att vara hemma för sjuktbarn, från dagens 120 dagar till endast 15 dagar per barn på ett år.

Mot Borgarna. för Socialisterna!
Om du tror att denna politik skulle göra ditt liv lättare borde du kanske rösta på något av de borgerliga partierna. Socialistiska Partiet uppmanar dock alla att rösta mot den borgerliga alliansen i höstens val. Trots att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i många fall även de för en borgerlig politik, uppmanar vi dig att rösta på något av dessa partier. Inte för att de är bra utan, för att de är mindre dåliga än de borgerliga. Vi menar samtidigt att vad vi faktiskt behöver är ett demokratiskt, levande och stridbart arbetarparti. Därför ställer vi själva upp i höstens kommunval, utan att lova guld och gröna skogar. Det enda vi lovar är att vi skall göra allt för att stoppa fortsatta försämringar av välfärden och att vi skall fortsätta arbetet med att bygga ett demokratiskt, levande och stridbart arbetarparti.

MOT BORGARNA I RIKSDAGEN!
FÖR SOCIALISTERNA I VÄSTERVIK OCH VIMMERBY!

Detta flygblad är det första i en serie på tre flygblad som kommer spridas i omgångar fram till valet. Tack för att du tog dig tid att läsa!

Ladda gärna ner och sprid Socialistiska Partiets valflygblad:
Ladda ner valbladet i PDF-form

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER