RSS

Seger i lokalvalen!

fre, sep 22, 2006

Aktiviteter, Nyheter

– Socialistiska Partiet tar sig in i både Vimmerby och Västervik

Över Sverige drar mörka moln in. En hård tid väntar arbetarklassen under en borgerlig regering och med en kraftigt växande extremhöger. I norra Kalmar län blåser det dock åt andra hållet. För tre år sedan fanns inte Socialistiska Partiet i varken Västervik eller Vimmerby. Idag är partiet representerat i båda kommunernas kommunfullmäktige.

I Västerviks kommun fick Socialistiska Partiet 637 röster vilket motsvarar 2.8% av de totala rösterna. Detta innebär att Socialistiska Partiet är större än Miljöpartiet (604 röster) och därför borde få två mandat i kommunfullmäktige. Så blir det dock inte då dagens valkretssystem sätter stopp för detta och istället ger Miljöpartiet två mandat och socialisterna endast ett, trots att Miljöpartiet fått färre röster.


Ca 50 personer slöt upp på Socialistiska Partiets valvaka i Västervik.

Socialisternas valvaka blev välbesökt med upp emot 50 personer som åt, umgicks och följde den annars mycket dystra valutgången. Även i Västervik kom Socialdemokraterna, precis som i många andra kommuner att göra ett av tidernas sämsta val och misslyckades fatalt med att utmana den borgerliga majoriteten. Socialisterna i Västervik och Vimmerby lyckades inte bara ta sig till kommunfullmäktige utan stoppade även de annars så offensiva Sverigedemokraternas frammarsch. Samtidigt som SD lyckas erövra flera mandat i närliggande kommuner, uppnår de inte ett enda mandat i varken Västervik (endast 139 röster) eller Vimmerby (130 röster). Socialisternas exempel från Västervik och Vimmerby visar tydligt att en konkret arbetarpolitk med fokus på arbetslöshet och nedskärningar är det bästa vapnet mot högerextremismen.


Bistra miner när valresultat från övriga landet visas. 2006 års val innebar stora framgångar för både Allians för Sverige och Sverigedemokraterna.

I Vimmerby tog sig Socialistiska Partiets Tom Holmquist in i kommunfullmäktige genom valsamarbete med Vänsterpartiet.


Förutom chips, läsk och varma mackor bjöds det även på musik.
Foto: nyttarbetarparti.se

Hur det hela kommer att utvecklas kommande år återstå att se. Men valet 2006 kan vi alltid minnas som det val då borgerligheten kom till makten och socialisterna gick fram.


VästerviksTidningens bevakning:
Socialistiska Partiet får ett mandat i fullmäktigae
Oklart valresultat i Västervik
Först kommunfullmäktige – sedan resten av Sverige
Socialisterna ställer upp i kommunvalet

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER