RSS

Västervik – socialisternas starkaste fäste i Sverige

mån, Nov 13, 2006

Intervjuer, Texter

Tidningen Nyheterna publicerade idag en kort intervju med Johannes Regell, Socialistiska Partiets representant i Västerviks kommunfullmäktige kring partiets framgångar i kommunen och uteblivna framgångar på annat håll.
Det blev ord och inga visor.

Nedan följer intervjun så som den publicerades.

Västervik – socialisternas starkaste fäste i Sverige
Västerviks kommun är socialistiska partiets bästa fäste i landet. Detta kan Nyheterna konstatera efter en titt på Valmyndighetens tio-i-topp-listor.
I dagsläget finns socialistiska partiet på ett tjugotal orter i Sverige. Partiet är framgångsrikast i Västerviks kommun. 2,80 procent av de röstberättigade valde socialistiska partiet (vilket räckte till ett mandat i fullmäktige). På silverplatsen hittar vi Köping, som är långt efter (1,49 procent). Eskilstuna är trea (0,52 procent), Göteborg fyra (0,29 procent) och Lund femma (0,15 procent).
Nyheterna ringde upp 20-årige Johannes Regell, som är partiets representant i Västerviks parlament.

Varför har partiet sitt starkaste stöd i Västervik?
– Västervik/Vimmerbyavdelningen har en representant i partistyrelsen. Men faktum är att vår organisation är självständig. Vi utformar vår egen politik.
– Vi ägnar oss åt det som socialdemokraterna och vänsterpartiet har glömt bort att göra. Vi bedriver en politik för arbetarklassen.
Utgångspunkten är folkets verklighet och vardag, betonar Johannes Regell.
– Vänsterns antistalinistiska opposition diskuterar fortfarande om gamla Sovjet. Men det finns ju ingen stalinism att förhålla sig till längre. Många ungdomar vet inte ens vad Sovjet var. Vad jag menar är att många personer inom vänstern befinner sig utanför banan. De talar om fel saker. De har glömt bort klassperspektivet. De pratar om kön, etnicitet och annat bullshit istället för att ena människor utifrån deras klasstillhörighet.

Väpnad eller fredlig revolution?
– Fredlig såklart. Men frågan är inte aktuell i nuläget.

Vad ska du kämpa för i fullmäktige?
– Vi säger konsekvent nej till alla former av nedskärningar. Jag tänker främst på äldreomsorgen och barnomsorgen.

Peter Rosén

Publicerad i Nyheterna måndag, 13/11-06, sid. 14.
Foto: Christer Karlsson

Läs intervjun i Nyheterna

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER