RSS

Marcus Jansson – Inga nedskärningar av äldreomsorgen!

tor, Nov 30, 2006

Tal

Tal hållet av Marcus Jansson vid Socialisternas aktion mot Västerviks kommunfullmäktigemöte den 30/11-06.
Ärendet gällde en planerad nedskärning av platserna på äldreboendet Ekliden i Ankarsrum.

Hej på er och välkomna hit! Kul att se att så pass många kunde komma. Anledningen till att vi har samlats här idag är för att protestera mot de nedskärningar av vår gemensamma välfärd som planeras. Socialisternas enda vallöfte var att inte gå med på några fortsatta nedskärningar av välfärden, varken inom skolan, vården eller omsorgen. Detta tänker vi också hålla!

Innan valet lovade samtliga partier dyrt och heligt både det ena och det andra, bl.a. att inga nedskärningar av äldreomsorgen skulle ske. Men nu när valet är över gör man i vanlig ordning precis tvärs om mot vad man lovade, nämligen skär ner på äldreboendet Ekliden i Ankarsrum. Man gömmer sig bakom argument om ”realism” och att vi inte har råd, att vi måste skära ner. Man kan nästan tro att vi lever i något fattigt U-land.

Vi behöver inte alls skära ner. Vi är idag rikare än någonsin. Problemet är att vi genom beslut i riksdagen har omfördelat rikedom från vår gemensamma välfärd till privata fickor, till de rika.

Marknaden och valfriheten sägs idag vara lösningen på alla våra samhälliga problem. Eller som den gamle moderatledaren Ulf Adelsohn uttryckte det; jag vill ha valfriheten att kunna välja att köpa en segelbåt eller en hjärtoperation.

Men välfärdens syfte är inte valfrihet, utan trygghet!

Visst kände jag av valfriheten när jag hade 800 fonder att välja bland till min pension, men kände jag mig trygg? Knappast!

I hälso- och sjukvårdslagen står det att läsa; ”målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen”. Notera på lika villkor. Detta kan marknaden aldrig skapa.

Redan idag står ca 50 äldre i kö till särskilt boende i kommunen. Är det då vettigt att skära ner på antalet särskilda boendeplatser? Givetvis inte! Vi ska bygga ut äldreomsorgen, inte skära ner i den. Det är enligt lagen vår medborgerliga rätt!

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER