RSS

Det är väl den där borgerliga hegemonin som spökar igen!

ons, mar 7, 2007

Nyheter, Texter

– en krönika av Alex Bengtsson, tidigare ledamot i Ung vänsters förbundsstyrelse.


Jag har en fiffig funktion på mobilen. Det går att lyssna på radio med den. Med headsetet på stod jag där i Onsalafjorden och kände klasshatet frodas med ögonen riktade mot gräddhyllan i Gottskär där medelinkomsten är så hög att även om jag skulle göra en hejdundrande klassresa så skulle jag aldrig ens komma i närheten.

Vi fiskade sill. Radio Halland ringde farsan och kort därefter TV 4. Det handlade om ett åtal vid Varbergs tingsrätt där ett femtontal fiskare står åtalade för att ha uppgett torsk när de, enligt åklagaren, hade landat bleka. Det finns inga bevis. Och det handlar om stora mängder bleka. Vi frågade oss, där vi stod under himlen som var hårt och besynnerligt grå, vad i helvete kustvakten pysslar med. Har inte de några bevis? Är detta månne ännu ett tomt slag i luften mot det halländska fisket? Jag skakade på huvudet och fortsatte lyssna på radion.

Ekot basunerade ut att den borgerliga regeringen hade ännu ett finurligt förslag. Nu ska det ryckas ännu hårdare i alla sjukbidragsfuskarnas kragar. Hårdare straff och tuffare tag. Finansminister Borg (m), ni vet han som ser ut som en robot, sa att: det ligger i skattebetalarnas intresse att skattepengarna hamnar hos de som ”verkligen” behöver dem. Med ögonen riktade mot en av alla de där gräddhyllorna där de flesta invånarna jublade efter den borgerliga valsegern så är det lätt att bli sarkastisk men lika lätt att bli förbannad på riktigt.

För någon månad sedan läste jag en väldigt intressant artikel i tidningen Faktum. Artikeln tog upp hetsen mot de sjukskrivna. Förutom en gripande intervju med en tjej som trots enorm värk inte fick någon sjukersättning så innehöll artikeln ett ruggigt avslöjande som verkar ha gått både Borg, borgarna och svensk massmedia helt förbi. Det påstådda fusket med sjukskrivningarna har inte alls ökat. Det finns inget utbrett fusk. Det är till och med så att utredningar som gjorts har påvisat att fusket inte alls är något vanligt förekommande. Dessa utredningar har emellertid förkastats av de flesta politikerna. Mediadrevet, med Uppdrag granskning i spetsen, körde sin linje full ut, trots att de egentligen inte hade några belägg. Kampanjjournalistik eller tappade de bara tråden?

Jag stod där och tänkte och frös under den gråa himmeln. Kan det vara den borgerliga hegemonin som spökar igen? Allt går i trender men någonstans ligger ju makten. Det ligger i den ekonomiska och numer även hos den politiska maktens intresse att hålla isär klyftor och ständigt skuldbelägga arbetarklassen. Det är inget nytt. Mona Sahlin har ju trots allt jävligt fel för vi lever fortfarande i ett hårt, kargt och cyniskt klassamhälle.

Slutsatsen blir således enkel. Precis som Yrkesfiskarna sätter hårt mot hårt mot den fiskefientliga lobbyn så måste en rakryggad arbetarrörelse ta till hårda nypor mot den ekonomiska och politiska makten.

Jag tittar på gräddhyllan och alldeles plötsligt påstår jag att skattefuskandet bland den svenska överklassen är utbrett. De jävlarna nolltaxerar på löpande band och köper golfklubbor och svartjobbande estländska städerskor för pengarna. Och vet ni vad, det ligger i skattebetalarnas intresse, att skatten betalas av alla. Om inte så är fallet krävs det jävligt tuffa tag och hårda, karga och cyniska straff. Vad sägs om fängelse? Vad sägs om att inrätta en så kallad ”anti-skattefuskminister” och en ”anti-skattefuskbyrå” som jobbar med att få ner det utbreda skattefusket?

Jag la in en Göteborgs Rapé och på radion spelade dem, hör och häpna, ”Working Class hero”. Alldeles plötsligt kändes gräddhyllan och den borgerliga hegemonin inte alls lika oövervinnelig.

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER