RSS

Seger för Kirunas, Malmbergets och Svappavaaras gruvarbetare!

tor, maj 10, 2007

Nyheter

Efter tre dagars beslutsam arbetsnedläggelse har LKABs ledning tvingats till förhandlingsbordet. Solidariteten mellan gruvarbetarna var kompakt och gav resultat.

Bakgrunden till konflikten var att företagets ledning vägrade förhandla med den lokala fackklubben. Istället för lokala förhandlingar ville LKAB dela ut en pott som de, enligt egen tolkning ansåg ligga i linje med det centrala avtalet. Potten skulle innebära att vissa gruvarbetare skulle ges en lönehöjning på 800 kr medan andra endast skulle ges en höjning på ca 140 kr. Höjningen skulle alltså inte vara densamma för alla.
Detta har setts som ett rent skambud från gruvarbetarnas sida som kräver 4000 kr mer i månaden för alla. Att LKAB under den senaste tiden delat ut rekordsummor till företagets direktörer har inte bidragit till att göra Gruv-12:ans medlemmar återhållsamma.


Foto: LKAB.

Strejken utbröt efter det informationsmöte som hållits på förmiddagen den 7/5 då företaget meddelade sitt bud och att det inte skulle bli några lokala förhandlingar.
Till en början var antalet strejkande personer endast 300 men under strejkens första dag kom antalet att växa till hela 1800 gruvarbetare! Onsdagen den 9/5 meddelade LKABs ledning att man skulle återgå till förhandlingsbordet och därmed återgick gruvarbetarna till arbetet som dom lovat.

Gruvarbetarna i gruvans front anser att dom halkat efter i löneutvecklingen och enligt Gruv-12:ans ordförande, Harry Rantakyrö hade missnöjet bland arbetarna i LKABs gruvor vuxit och jäst under en längre tid.

LKABs ledning hävdar att det var efter samtalen på central nivå som man beslutade sig att återgå till förhandlingarna, inte pga. den vilda strejken. Detta bör ses med stor skepsis då kostnaden för LKAB har varit minst 35 miljoner per dygn av arbetsnedläggelse.
Kirunas, Malmbergets och Svappavaaras gruvarbetare har inte bara tvingat LKAB till förhandlingsbordet utan även gett ett tydligt exempel. Ett exempel som entydigt säger:
”Vi måste sätta ner fötterna, strejk lönar sig!”

Nyttarbetarparti.se fortsätter bevakningen av förhandlingarna och strejkens konsekvenser för arbetarrörelsen i stort.


Vill du läsa mer?
Nyttarbetarparti.se rekommenderar Dagens Arbetes nätupplaga för mer information: www.da.se

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER