RSS

Hjalmarsson, håll dig till ämnet! – Johannes Regell

Så här är det. I kommunfullmäktige har under våren tre viktiga beslut fattats: dels kring nedskärningar i skola och äldreomsorg, i samband med årets budget, dels beslutet om kommunens ekonomiska stöd till Holiday Club. Hjalmarsson med vänner har både röstat för nedskärningar och kommunens satsning på Holiday Club. Socialistiska Partiet har röstat emot. Vi tycker att om kommunen har pengar inom budget, ska dessa användas till den offentliga välfärden, inte till att betala det privata näringslivet. Vi har öppet talat om varför och hållit vårt vallöfte; att inte gå med på några nedskärningar i välfärden.

Hjalmarssons senaste inlägg visar att han har slut på argument i själva sakfrågan, för hans ”svar” är fullt av det ena konstiga påståendet efter det andra. Eftersom vi är emot kommunens satsning på Holiday Club, säger han, så tror vi att ”pengar växer på träd”, menar vi att ”kakan” inte ska bli större och att vi vill låna pengar. Vi är t o m emot all ”utveckling” överhuvudtaget, säger han. Trams! Rent oförskämd blir Hjalmarsson, när han påstår att vi ser offentliga jobb i vård och omsorg som ”skräpjobb”. I själva verket var det hans egen kollega, Ivar Svensson (fp) som i fullmäktige (29/3) undrade ”varför skall vi satsa på såna jobb som inte ger något tillbaka?”

Vi vet att pengar inte växer på träd. Skulle Hjalmarsson i fullmäktige lägga förslag om att pengar växer på träd i Västervik, lovar vi att yrka på avslag. Och vi säger det igen: det är Hjalmarsson och inte vi som vill att kommunen ska låna pengar till Holiday Club. Så det handlar om helt andra saker. För om marknadsekonomin är så ”dynamisk”, varför måste kommunen då subventionera den och betala för marknadsföringen?
Och om nu Hjalmarsson plötsligt erkänner att arbetena i välfärden är nödvändiga, men tyvärr en stor nettokostnad för kommunen, är det då så smart använda kommunens pengar till att köpa badbiljetter för 15 miljoner kronor istället för att använda pengarna till de nödvändiga jobben inom omsorgen? Ett belopp som motsvarar ca 4 underskötersketjänster.
Och när Hjalmarsson säger att kommunens stöd till Holiday Club är en investering som skall ge mer skatter för välfärd i framtiden, då tvivlar vi som nu försvarar den offentliga välfärden. Varför skulle vi lita på att Hjalmarsson med vänner använder framtida skattepengar till vården och omsorgen, när man inte ens använder de skattepengar kommunen redan har till satsningar på välfärden, utan slänger bort dem på annat?
Det är Hjalmarsson och inte vi som ser en motsättning mellan vård och omsorg och Holiday Club, när han säger att nedskärningarna i vård och omsorg görs för att de inte ”ryms inom budget”, men satsningen på Holiday Club gör det. Ryms en multihall i kommunens budget, så ryms de gamlas vård också. Och är det inte så, då kan kommunen låta ”den dynamiska marknaden” sköta äventyrsbadet på egen hand och lägga pengarna på äldreomsorgen i stället. Eller tänker sig Hjalmarsson att gamla Gretas indragna dusch i äldrevården ska ersättas med att kommunen ger henne en betald biljett till äventyrsbadet?

Att Sverige är ett mycket bättre land att leva i nu än för hundra år sedan är vi helt överens om, men det beror varken på Hjalmarsson eller det parti han företräder. Nej anledningen till att det är bättre att leva i Sverige idag än för hundra år sedan är stora arbetsinsatser, allt slit under många och långa arbetsdagar i dålig arbetsmiljö, av våra förfäder och dem var aldrig några moderater!

Västerviksborna är värda ett kommunalråd som fattar väl grundade beslut som garanterar medborgarna den goda vård, skola och omsorg som kommunen enligt lag ska sköta. Men vårt kommunalråd slösar hellre kommunens pengar på att berika dem redan rika. Och när vi kritiserar besluten svarar han med fördomsfulla och helt felaktiga påståenden om vår politik, i stället för att debattera sakfrågan. Hur ”ansvarsfullt” är det? Socialistiska partiet är för en helt annan utveckling i kommunen än den som Hjalmarssons allians står för. Mot nedskärningar och för välfärd! Och det har vi bevisligen goda skäl för.

Johannes Regell
& Ove Gustavsson,
Socialistiska Partiet – Västervik


Tidigare inlägg i debatten:
Harald Hjalmarsson – Holiday Club och vården 9/5-07.
Johannes Regell – Hjalmarssons klassamhälle 20/4-07.
Harald Hjalmarsson – Om överskott och transporter 28/3-07.
Johannes Regell – Hjalmarsson bryter mot lagen! 23/3-07.

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER