RSS

Stoppa slakten av välfärdsstaten!

sön, feb 3, 2008

Aktiviteter, Nyheter

– Fackföreningsrörelsen i Västervik börjar återigen röra sig

Lördagen den 2 februari 2008 demonstrerade arbetarrörelsen mot nedmonteringen av välfärdssamhället. Mer än 300 Västerviksbor deltog i demonstrationen som gick från Hamnplan genom Centrum till Stora Torget. Slagorden ekade mellan husen: ”Inga nedskärningar, inget spar. Vi vill ha vår välfärd kvar!”


Demonstrationen rör sig från Hamnplan mot Centrum.
Foto: Agne Regell

Demonstrationen samlades nere på Hamnplan. Vinden var stark som ofta i Ostkustens hamnstäder, men solen sken. Sakta men säkert växte folksamlingen i Hamnen. Trummorna började slå och man ställde upp bakom frontbanderollen som bar texten: ”Inga fler nedskärningar – mer personal till skolan, vården och omsorgen”. Slagorden repades igenom, först försiktigt sedan säkrare och säkrare. Snart avgick demonstranterna från olika LO-förbund, skanderandes slagord upp mot Västerviks centrum.


Demonstranterna går igenom Västervik uppför Storgatan.
Foto: Agne Regell

Efter att gått ett varv genom centrala Västervik anlände demonstrationen till Stora Torget där en talarstol ställts upp mellan två högtalare. Från ett bord serverades kaffe och kaka. Paul Westerlund, ordförande i Skogs- och Träfackets sektion 1, inledde med att hälsa alla välkomna och berätta om vikten av en bra sjukvård, särskilt för träindustriarbetare, som arbetar i den mest skadedrabbade branschen.

Paul Westerlund, ordförande Skogs- och Träfacket sektion 1.
Foto: Agne Regell

Därefter hälsade Paul Kommunal sektion 16s, huvudskyddsombud, Eva Myrén, välkommen upp i talarstolen.
Eva höll ett tal om arbetsmiljö, om hur arbetsmiljön för dem arbetande på Västerviks sjukhus var så dålig att arbetsmiljöverket kopplats in. Hon berättade att avdelningschefer sagt upp sig då de inte har känt att de kan ta ansvar för arbetsmiljön på grund av ständiga personalminskningar.


Eva Myrén, Huvudskyddsombud Kommunal sektion 16.
Foto: Agne Regell

– Att våra politiker vill nedrusta sjukhuset och dra ner antalet vårdplatser samt personal är märkligt. Politikerna pratar om arbetsro. Vad menas? Att man genom neddragningar får arbetsro?

Efter att Eva talat hälsade Paul Westerlund, Johannes Regell, även han fackligtaktiv i Skogs- och Träfacket som klubbordförande på Totebo AB, upp i talarstolen.


Johannes Regell, Skogs- och Träfacket i talarstolen.
Foto: Agne Regell

Regell började med att bemöta pratet om välfärdsstatens ekonomiska kris som så ofta trummas ut i massmedia.
– Politiker säger att det inte finns pengar, att det ligger ett stort så kallat ”förändringstryck” på välfärden och att vi därför måste ”effektivistera” eller ”reformera” den.
Man säger detta som om Sverige var ett fattigt land. Detta trots att Sverige som land aldrig varit rikare och statens budget för de offentliga finanserna för 2007 gick med ett överskott på 507 miljarder kronor. Hör ni det, 507 miljarder, det är mer än fyra hela sjukvårdsbudgetar!

Vidare berörde Regell vad han ansåg vara arbetarrörelsens verkliga problem rörande välfärdsfrågan, vilket enligt honom var dess brist på visioner och glöd att kämpa för att försvara och utveckla tidigare vunna segrar.
– Protester som den vi samlats till här idag, lyser på tok för ofta med sin frånvaro. Bristen på visioner är vårt problem och återerövrande av initiativ och visioner är vår uppgift. Vi i arbetarrörelsen måste börja ställa krav på våra politiska partier om ett totalstopp av nedmonteringen av välfärdssamhället. Det håller inte att våra företrädare som i fallet med kirurgkliniken genomför nedskärningar som lagts fram av de borgerliga partierna.
Vi måste våga ställa krav, inte bara på försvar av vad vi har utan även krav på offensiv för en mer jämlik och mer rättvis framtid, för vi har långt kvar!

Efter mötets sista talare meddelade Paul mötets deltagare om att kaffet inte var slut än och att man inte skulle vara rädd för att ta sig en kopp. Kaffet dracks med kaka till musik av Johanna och Jonas från Visskolan.

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER