RSS

Johannes Regell – Berika alla istället för ett fåtal

lör, mar 29, 2008

Tal

Tal hållet den 29/3-07 av Johannes Regell i Västerviks kommunfullmäktige under debatt om etablering av Holiday Club. Socialisternas linje röstades ner och kommuninvånarna i Västervik blev genom ett klubbslag 170 miljoner kronor fattigare.


Ledamöter, åhörare och framförallt radiolyssnare.
Socialisterna yrkar för avslag av Hjalmarssons planer på att låna minst 170 miljoner kronor av kommuninvånarnas pengar för att berika Mats Svensson genom etableringen av hans Holiday Club i Västervik.

Socialisterna yrkar istället för att Västerviks kommunfullmäktige skall satsa minst 170 miljoner på byggnation av ett nytt och ordentligt äldreboende i Västerviks centralort. Samt verka för anställning av mer personal i offentlig sektor där behoven är som störst, dvs. inom skola, vård och omsorg.

Detta har vi, som dem flesta känner till, tagit upp i tidigare debatter och då påpekat att detta är nödvändigt för att vi skall kunna följa socialtjänstlagen och skollagen.
Till vår stora glädje valde Hjalmarsson att bemöta kritiken genom ett inlägg i onsdagens VT. Detta tackar jag och Socialisterna kommunalrådet för!
I ditt inlägg skriver du en mycket intressant mening som får mig att reagera. Tillåt mig att citera dig:
”Varför anser vissa att just vår generation har rätt att bevilja sig en alltför generös livsstil på våra barn och barnbarns bekostnad?”
I ditt inlägg anklagar du sedan Socialisterna för att vår politik leder till ökad upplåning. Eller hur, är du med Hjalmarsson?

Ja, vad skall man säga? För det första, borde man säga att det är högst anmärkningsvärt att du Harald, som är vårat Kommunalråd tycker att det är på tok för generöst att upprätthålla lagarna som finns för att skydda dem gamlas äldreomsorg samt kommande generationers skola och barnomsorg.
För det andra är det väl ändå inte Socialisterna som föreslagit ökad upplåning? Vad jag vet, handlar denna punkt om Hjalmarsson planer på att låna upp minst 170 miljoner kronor av kommuninvånarnas pengar för att det bla. skall kunna byggas en moderatbandy bana till, i kommunen. Är det inte så? Diskuterar vi inte ditt avtal med Holiday Club, Hjalmarsson?

Det är tydligt att i Moderaternas och Hjalmarssons nya Sverige, där förmögenhetsskatten avskaffas, a-kassans nivåer sänks, skall även kommunens pengar användas för att Moderaterna med Hjalmarsson i spetsen skall kunna ta hand om sig själva och de sina.
Vi i Socialisterna anser att vi skall använda dem offentliga pengarna för att istället ta hand om varandra.
Detta, ledamöter och åhörare. Detta visar debattens verkliga kärna. Här syns skillnaden som tydligast mellan borgerlighetens och arbetarrörelsens ideologier.

Åter igen, ingen berikning av dem som redan har på medborgarnas bekostnad.
Istället för att berika ett fåtal i det privata näringslivet ska vi berika alla genom investeringar i det offentliga.
Försvara välfärdsstaten och rätten till ett tryggt liv, genom bra skola, vård och omsorg!

Tack för mig! ?

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER