RSS

Fascistisk trio ”försvarar” sitt folk i Västervik

mån, apr 14, 2008

Nyheter

– Med fönsterkrossning och klotter…

Natten mellan den 13 och 14 april (söndag till måndag) var tre välbekanta fascister på besök i Västervik. De sprayade på byggnader och slog sönder rutorna på ungdoms- och musikcafét Congero. Som vanligt gick det inte riktigt som planerat för de unga fascisterna…

Kvällen började bra. Bostadsområdet Midgård smutsades ner med Svenska Motståndsrörelsens logo, turen fortsatte till Västerviks gymnasium, som även det vandaliserades med sprayfärg. Så långt gick nog allt som planerat för de tre ”motståndsmännen”.
Nu var det dags för level 2. De tre begav sig berusade av nationalistisk kampanda ner mot centrala Västervik, till ungdomscafét Congero. Congeros fönsterrutor slogs sönder och husets fasader kladdades ner. Här gick något snett. Ett flertal vaksamma Västerviksmedborgare ringde polisen och de tre greps då de försökte lämna staden.

Congeros sönderslagna fönsterrutor. Foto: nyttarbetarparti.se

Detta var inte första gången det gick snett under pågående raskrig. I slutet av februari greps samma unga herrar (Jesper Olsson, Joakim Wenell och Tobias Olofsson) i Västervik. Då var de försedda med brandbomber, yxor, batonger och rånarluvor. De togs då på en parkering till samma bostadsområde som de kladdade ner under söndagsnatten.

Nyttarbetarparti.se pratade med Helle Malmborg som arbetar idéellt på Congero och sitter i Socialisternas styrelse i Västervik.

Vad tänker du om nattens händelse?
– Jag tycker att det verkar som om de inte har alla får i hagen med tanke på att de praktiskt taget skrev på väggen bredvid Congeros krossade rutor ”Hej, det var vi som gjorde det”, säger Helle och skakar på huvudet.
– Samtidigt så undrar jag vad syftet var med att ha sönder just Congeros fönsterrutor, vill de inte att ungdomar ska ha något att göra? Som om de inte räcker med att politikerna inte vill ha oss kvar.

Helle Malmborg, aktiv i ungdomscafét Congero och Socialisterna.
Foto: nyttarbetarparti.se

Vad tycker du att man ska göra?
– Jag tycker att man ska arbeta mot rasismen, vanliga människor måste visa tuffare tag och göra något istället för att bara sitta och tycka att det är hemskt. Vi kan inte acceptera att nazister och rasister försöker ta över våra gator och torg!

Ni lägger inte ner på Congero på grund av det här, va?
– Det gör vi aldrig, säger Helle och skrattar.


Vill du läsa mer?
Nazister slog till på nytt i Västervik
”Vi får inte låta oss skrämmas till tystnad”

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER