RSS

Två dagar av rättegångar

tis, feb 10, 2009

Nyheter

– Fyra kända nazister inför rätta

Under måndagen och tisdagen den 9-10 februari hölls två av tre rättegångsförhandlingar. En lång åtalslista har arbetats igenom men efter två heldagar återstår fortfarande flera punkter. Åtalen rör våldsamt upplopp, skadegörelse, misshandel, brott mot vapenlagen, brott mot knivlagen, ohörsamhet mot ordningsmakten samt nedskräpning. Här följer en redogörelse för dessa två dagar. En stor samling vittnen har vittnat, många av dem uppgav att dem utsatts för hot. Domarna har ännu ej fallit, nyttarbetarparti.se återkommer med rapportering så snart detta skett och den sista rättegången hållits.

De fyra åtalade är alla kända och aktiva nazister inom organisationen Svenska Motståndsrörelsen. Det är Joakim Wenell (Hultsfred), Jesper Ohlsson (Blomstermåla), Tobias Olofsson (Gunnebo) samt Christopher Karlsson (Hultsfred).
Det första åtalet vände sig mot Olofsson och Wenell och rörde ett upplopp som ägde rum i Vimmerby utanför krogen Harrys i september 2007. En samling nazister bestående av bland annat Wenell, Olofsson och Rasmus Gårdebrink (ledare för Nationaldemokraterna i Småland) hade samlats för att ”fira”. Anledningen till denna festlighet var att Olofsson precis släppts från fängelset där han avtjänat sitt straff efter attacken mot en Socialistisk ABF-cirkel i Vimmerby i mars 2006.
Enligt Wenell så hade de tänkt ”ta det så lugnt som möjligt” denna kväll, så blev det dock inte då Wenell fick avsluta kvällen i polisbil tillsammans med Olofsson.
Fyra poliser vittnade mot nazisterna i frågan och beskrev hur de tvingats använda tårgas och hundar mot nazisterna som agerat hotfullt, skrikit slagord samt attackerat hundarna. Flertalet av poliserna pekade även ut Joakim Wenell som ledande för upploppet och han skall ha ”manat på” sina åsiktsvänner. Nazisterna å sin sida försökte försvara sig med att dem aldrig varit emot poliserna utan fredat sig mot ett ”större gäng rödingar” som ”öst ner flaskor” mot dem. Detta gäng av ”rödingar” var det dock ingen polis som hade lagt märke till. Till Olofssons och Wenells försvar vittnade då ”demokraten” Rasmus Gårdebrink samt en yngre nazist som inte kunde följa med in på krogen då han saknade legitimation. Dessa vittnesmål lär dock inte hjälpa de åtalade särskilt mycket då dem på flera punkter motsade inte bara varandra utan även de båda nazisternas försvar.


Frv: Joakim Wenell, Tobias Olofsson och Christopher Karlsson.
Foto: nyttarbetarparti.se

Efter upploppet på Harrys handlade rättegången om en bilresa från Kalmar till Västervik i slutet av oktober 2008, även denna slutade i polisens förvar. Samma trio, Wenell, Olofsson och Jesper Ohlsson åkte i en falskregistrerad bil, beväpnade med yxor, knivar och batonger. I bilen fanns även tändare, en bensindunk, en rånarluva samt flera tygtrasor. Dessa tre stannade på parkeringen till bostadsområdet Midgård och sågs ganska snart av polisen. Polisens vittne uppgav att man ”stannade dem på grund av att de betedde sig misstänksamt.” Poliserna gjorde en nummercheck av bilen och fann att den var falskregistrerad.
Olofsson står för alibit denna gång och hävdar att det tre var på väg till Olofssons bror (som bor i bostadsområdet) för att lämna pengar. Ohlsson å sin sida tar på sig ansvaret för samtliga föremål som beslagtagits från bilen. Han säger att dem är hans och ”att han har dem för att försvara sig mot vänsterextremister”. Han förklarar även att i ”hans kretsar brukar folk ha batonger”. Det samma gällde falskskyltningen som han erkänner sig gjort av samma anledning. Detta skall han dock ha förnekat när polisen på plats frågat honom. Efter att ha förnekat detta försökte han själv dra bort den tejpbit med vilken han förvandlat en trea till en åtta.

Jesper Ohlsson kom sedan att uppta större delen av den första dagens rättegångsförhandlingar. Han har tydligen varit förföljd av en ganska stor otur kan man säga. Han har dels vid två olika tillfällen tagits för olaga affischering av nazistpropaganda i Kalmar. Vid husrannsakan har polisen funnit fyra tårgastuber i hans lägenhet, vid två olika tillfällen har han blivit tagen av polisen med kniv (en av dessa gånger skall ha varit i Göteborg). Ett stort antal nazister närvarade under rättegångens första dag.

Under den andra dagen kom endast två åtal att behandlas, båda rörande brottet misshandel. Denna dag trädde även den fjärde stjärnan i laget fram, Christopher Karlsson. Karlsson och Wenell åtalades nu för att genomfört en grov misshandel i samband med Virserums marknad den 4 augusti 2007.
Ett gäng unga grabbar hade åkt till Virserum för att festa och ha det trevligt, strax innan de hann åka hem attackerades dem av bland annat Wenell och Karlsson. Karlsson skall ha sänkt den ene av dem till marken med ett slag bakifrån varefter Wenell ett flertal gånger skall ha sparkat densamma i huvudet då han låg ner. Personen i fråga fick bestående synskador efter misshandeln. Den misshandlade personen i fråga uppger att han inte minns något från misshandeln, varken förövarnas antal, förloppet eller signalement. Han är uppenbart rädd där han sitter och det ser mörkt ut. Men två av den misshandlades kamrater från kvällen ställer upp och vittnar, trots att en av dem skall ha blivit hotad av Rickard Johansson (Järnforsen), som skall varit närvarande vid misshandeln. De båda nazisterna pekas ut och en brutal misshandel beskrivs.
Wenell är sig lik i sitt försvar, ganska kall, han hånler då och då. Hans vän Christopher ger dock ett mindre slipat och begåvat intryck. Han uppger att han druckit ”lite öl, bara en 10-12 stycken 5,9:or”. När ett av vittnena tillfrågas hur han kan vara säker på att det är Christopher svarar han att signalementet stämmer, ”kraftig och med uppnäsa, det är därför han kallas för Krille-Gris”. Åhörarna skrattar då och även domaren med nämndemän har svårt att hålla sig för skratt.

Joakim Wenell var även åtalad för den andra misshandeln. Denna ägde rum den 14 september 2008 utanför hotell Hulingen i Hultsfred. Denna gången var det inte ett gäng grabbar som angripits utan en gravid kvinna som Wenells flickvän skall ha varit osams med. Hon slets av Wenell ner på backen, varefter han satt sig gränsle över henne och slog henne med knytnävarna minst två gånger i ansiktet. Han dunkade även hennes huvud i backen. Efter detta har Wenell slitit sönder hennes halsband och linne samt dragit ner kvinnans BH och blottat hennes bröst, mitt framför alla festbesökare.
– Det var fruktansvärt och förnedrande att ligga där med bara bröst, berättar kvinnan.

Wenell själv förnekar allt detta och säger sig endast ha suttit gränsle över henne och försökt ”prata” med henne. Kvinnan uppger att en vakt sedan kom och slet bort Wenell, varefter Olofsson sedan beter sig hotfullt mot vakten. Vakten släpper då Wenell och lägger ner Olofsson på backen istället.
Efter att brottsoffret och den åtalade hörts är det dags för tre vittnen att höras. Först ut kommer vakten som vittnar till stöd för den misshandlade kvinnan. Han ställs även frågan om han blivit utsatt för påtryckningar inför rättegången. På denna fråga vill han inte svara, på grund av att han inte vill utsätta sina nära för fara. Det är tydligt att nazisterna gjort vad de kunnat för att öka sina chanser att klara sig i rättegången.
Efter vakten vittnar en vän till den misshandlade kvinnan som också varit där och sett misshandeln. Men innan hon kan inleda sitt vittnesmål tvingas Wenell lämna lokalen, då hon är mycket rädd för att vittna i den åtalades närvaro. Även hon stärker den bild som redan visats.
Efter henne träder Wenells syster upp i vittnesstolen. Hon tillåts inte vittna under ed då hon är släkt med den åtalade. Inte särskilt förvånande ger hon nästan på pricken samma bild som sin lillebror tidigare givit. Hon avslutar även sitt förhör med att säga ”vi har inte pratat ihop oss om ni tror det”.

Det hela är inget annat än ett mycket tragiskt och vidrigt brott som begåtts. Men trots allvaret är det svårt att bortse från det komiska faktum att våld (och inte minst sexuellt våld) brukar av nazister som Wenell med vänner beskrivas som ”mångkulturellt våld”. Något som ”rasfrämlingar” utför mot svenska kvinnor. Man kan inte låta bli att undra om Wenell möjligen har låtit sig påverkas av den ”kulturberikning” som han brukar beskylla invandringen för?

Västerviks Socialistförening vill passa på att visa sitt stöd för alla som har ställt upp och vittnat mot det fascistiska avskummet. Utan ställningstaganden och utan offer kan aldrig dessa mörka krafter motas!
Vi vill dock framhålla att arbetarklassens seger över fascismen aldrig kommer ske varken genom det borgerliga rättsväsendet eller den tramsiga ”gatukamp” som svensk så kallad ”antifascistisk” vänster idag sysselsätter sig med. Fascismen kan endast bekämpas och besegras genom den socialistiska politikens vapen, detta har historien otaliga gånger visat oss. Endast genom att arbetarrörelsen pekar ut en färdväg – bort från det borgerliga klassamhället, dess ekonomiska kriser och därmed enar det arbetande och arbetslösa folket – kan fascismens jordmån ryckas undan. Lösningen på frågan är därmed i första hand politisk!

Johannes Regell,
ordförande Västerviks Socialistförening


Högupplöstsa bilder:
Tobias Olofsson
Joakim Wenell
Christopher Karlsson

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER