RSS

Demonstration och möte mot krisen

tis, mar 24, 2009

Aktiviteter, Nyheter

– Vårsol, slagord och torgmöte i Västervik

Lördagen den 21 mars slog två fackliga organisationer revälj i Västervik. Runt hundra fackligt aktiva arbetare, ungdomar och pensionärer tågade bakom trummor och fackföreningsfanor genom centrala Västervik. Demonstrationen avslutades med ett torgmöte med tal, fika, musik och soppkök (något som vi tyvärr kommer tvingas se mer av igen).

Demonstrationen samlades i Västerviks hamn, solen sken och vinden var för ovanlighetens skull mild. Deltagarna ställde upp på led bakom Skogs- och träfackets och Kommunalarbetareförbundets fackföreningsfanor. Slagorden kördes igenom och på trumsignalen började demonstrationen gå upp genom Västerviks centrum.


Demonstrationståg genom Västerviks centrum i vårsol. Foto: nyttarbetarparti.se

När tåget nått spötorget gick Dmitri Tångered från Skogs- och träfacket upp i talarstolen som mötesledare och hälsade alla välkomna. Han pratade om hur viktigt det är att fackföreningar i Sverige tar till gatorna och sa att; ”Svenska arbetare har mycket att lära från Frankrike.”
Dmitri presenterade och hälsade mötets första talare Larita Vigander från Kommunals sjukhussektion i Västervik välkommen att ta över talarstolen.


Dmitri Tångered från Skogs- och träfacket sektion 1 höll i mötet.
Foto: nyttarbetarparti.se

Larita talade om välfärdspolitik och nedskärningar. Vad den borgerliga politiken får för konsekvenser och om vilka som tjänar på den.
– Det är en märkligt tid vi lever i. Sådant som är viktigt för oss som skola, vård och omsorg har vi aldrig råd med. Skattesänkningar däremot är det aldrig någon som ifrågasätter hur vi ska finansiera. Hur kan exempelvis en fråga som förmögenhetsskattens avskaffande bli en politisk viktig fråga som diskuteras när den endast berör de 4 procent rikaste av befolkningen?

Hon fortsatte med att konstatera att den borgerliga politiken är en kurs som endast sker i ett fåtals intresse.
– I undersökning efter undersökning sätter nio av tio bra kvalité i välfärden, före sänkt skatt. Men Moderaternas politik är inte till för dem. Den är till för den sista tiondelen.

Larita avslutade sitt tal med att konstatera att:
– Kommunal kommer att fortsätta manifestera under parollen Kamp för rättvisa. Vi kommer att vara en nagel i ögat på dem som förespråkar orättvisor. Vi kommer inte att ge upp.


Larita Vigander från Kommunal sektion 16 talar mot privatiseringar och nedskärningar inom vården. Foto: nyttarbetarparti.se

Medan Larita talade om välfärdsarbetarnas utmaningar och situation serverades soppa till mötesdeltagarna. Soppköket var ett trevligt sätt att säga att klassamhällets historia är på väg att upprepa en av sina mindre harmoniska epoker. Soppan serverades med budskapet: ”Idag är detta ett skämt, i morgon är det allvar”.


Marcus Jansson serverar soppa. ”Idag är detta ett skämt, imorgon kan det vara på allvar…”
Foto: nyttarbetarparti.se

Efter att Kommunalarbetarförbundets representant talat var det dags för lite musik. Dmitri hälsade Två röda bröder och Björn välkomna att spela en låt. Låten för dagen var Power in a union av Billy Bragg.


Två röda bröder och Björn spelar för mötesdeltagarna. Foto: nyttarbetarparti.se

Efter musiken välkomnades Johannes Regell från Skogs- och träfackets sektion 1 upp i talarstolen. Han talade om den ekonomiska krisen och nödvändigheten av att arbetarrörelsen tar upp kampen mot lönesänkningar men även för en bra a-kassa. Talet inleddes med att bemöta dem som menar att det inte finns någon anledning att ta till gatorna mot krisen.
– Vi är här därför att det är nödvändigt för oss att vara här, det är nödvändigt att arbetarrörelsen vaknar ur sin dvala. Det är nödvändigt att vi arbetande och arbetslösa slutar vänta på att någon annan skall fixa allt åt oss, att någon annan skall väcka vår rörelse åt oss, att någon annan skall utkämpa våra strider åt oss. Det är vi kamrater, det är vi som måste ringa i klockan och väcka de sovande. Därför är vi här idag.

Regell pekade på att arbetarrörelsen har två stridsfrågor – lönesänkningarna och kampen för a-kassan – som nu måste ställas framför allt annat om inte arbetarklassen fullständigt skall falla i Sverige.
– För det första måste vi möta arbetsgivarnas attacker med konsekvent motstånd på varje punkt. Som enskilda medlemmar i fackföreningar har vi alla en skyldighet att välja arbetslöshet framför försämringar av våra kamraters löner och kollektivavtal. Så är det bara, vi kan och får inte följa efter IF Metall på lönesänkningsvägen. Det är hårt, svårt och jävligt jobbigt, inget snack om den saken, men det kommer vi aldrig ifrån.
Livet i klassamhället har aldrig varit lätt för några andra än de mäktiga och rika på samhällspyramidens topp. Det är nödvändigt för oss att vi är på det klara med detta. För ingen har någonsin gett arbetarklassen någonting, allt från rösträtt, 8-timmars arbetsdag, rätten att organisera sig, välfärdsstat med barnbidrag, pensioner och skola för alla, allt har vi fått kämpa för och så kommer det vara i framtiden också.


Johannes Regell från Skogs- och trä talar om lönesänkningar och kampen för a-kassan.
Foto: nyttarbetarparti.se

– Det andra vi måste göra är att på lika stort allvar ta upp den politiska kampen för en a-kassa värd namnet. Ersättningen skall vara på 90 procent av vår inkomst, karensdagarna måste bort och taket som gör att 7 av 10 inte får ut full ersättning måste bort det också. A-kassan skall vara på 90 procent punkt slut!

Efter Johannes Regell intog Ove Gustavsson från PRO – Ankarsrum men även tidigare ordförande för Västerviks LO-sektion talarstolen och uppmanade alla mötesdeltagare att underteckna PROs uppror mot förhöjningarna av pensionärernas levnadskostnader.


Ove Gustavsson uppmanar mötesdeltagarna att ansluta sig till det av PRO startade upproret mot pensionärernas allt hårdare levnadsförhållanden. Foto: nyttarbetarparti.se

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER