RSS

Sahra Ahmed – Första maj 2009

fre, maj 1, 2009

Tal

Tal hållet den 1/5 2009 av Sahra Ahmed, aktiv i Kommunal sektion 17 och styrelseledamot i Socialisterna. Mötet hölls i Västerviks Stadspark med runt 130 deltagare.

Hej första majfirare!
Detta är nu tredje gången jag första majtalar här i Västervik. Tidigare har jag pratat om välfärden, nedskärningar och arbetslöshet. Idag på första maj 2009 kommer jag att fortsätta prata om välfärden, nedskärningar och arbetslöshet. Det har ju knappast blivit bättre sen förra året.

Jag vill inte stå här idag och tjata.
Jag tänker inte berätta för er vilka konsekvenserna blir om personal försvinner från en skola som redan idag inte kan lära alla ungdomar vad dem behöver lära sig. Jag tänker inte prata om vad som händer i äldreomsorgen eller sjukvården när man börjar att skära ner. Detta vet ni redan.
Jag skall istället gå rakt på sak och berätta för er vad som måste göras. ?

Landstingens och kommunernas skatteintäkter minskar och därför planerar nu korkade politiker från alla partier runt om i landet hur dem skall skära ner.
”Det finns inga pengar”. säger de. ”Vi kan inte leva över våra tillgångar” känner ni igen snacket? Det är konstigt tycker jag, tänk att ingen pratar om att leva över sina tillgångar när man skickar in 50 miljarder i bankerna för att rädda dem.
Eller varför frågar ingen journalist Fredrik Reinfeldt om ”finansiering” eller ”sparsamhet” när skatterna sänks med 95 miljarder för landets rikaste invånare? Detta är mycket underligt och värt att tänka över ordentligt.
Tänk att vi undersköterskor som tar hand om gamla, handikappade och sjuka alltid är för dyra när pengar alltid finns till direktörer och chefer i banker och storföretag. Det är väldigt underligt.

I biologin kallas en livsform som lever direkt på och av en annan livsform för en parasit. Vår tids höga herrar är också parasiter. Jag liknar dem vid parasiter för att det är dem som är för dyra inte vi, det är dem som är onyttiga inte vi! Dem är få och vi är många. Och på grund av att vi accepterar deras regler, är det också deras ordning som gäller.

Vi måste lära oss att sluta ställa dem samhälleliga parasiternas intressen före våra egna. Arbetslösheten har redan nått nivåer av massarbetslöshet efter den första vågen av uppsägningar inom den privata sektorn.
Nu väntar mer arbetslöshet från den offentliga sektorn. Men, om vi väljer att lämna direktörernas världsbild kan vi fråga oss; varför säga upp fler, varför inte bekämpa arbetslösheten istället genom investeringar i offentlig sektor?
Det finns ju en massa saker som vi skulle kunna göra för samma pengar som har håvats in under decennier och fortfarande håvas in bland chefer och direktörer i bankerna och storföretagen. Finns det pengar till direktörer och banker finns det väl pengar till oss också?

Vad som idag behöver göras är för det första:
Att återskapa alla tjänster som skurits bort de senaste 20 åren inom skolan, omsorgen och vården. Sedan 1990-talet har mer än 90 000 arbeten försvunnit från skolan, vården och omsorgen på grund av nedskärningar. Detta motsvarar var tionde anställd.
Då kan ni unga som är här idag förstå varför era klasser varit så stora i skolan och era böcker slitna och gamla.
Men det är inte bara genom dem rena välfärdssektorerna som vi kan bekämpa massarbetslösheten. Vi behöver också rusta upp infrastruktur så som vägar och järnvägar samt satsa på bostadsbyggande. Genom att agera politiskt och använda pengar till att bygga och satsa på sådant som vi alla behöver och vi alla får ett rikare liv av.

Pengar finns inte här i mängder bland oss det är nog ganska sant, men bland Sveriges rika fåtal har rikedomarna i tysthet vuxit i samma takt som vi sakta men säkert har blivit bestulna dem. Varje krona som tagits från våra gamla, varje krona som tagits från våra barn och unga, har via riksdagsbeslut om nedskärningar och skattesänkningar för de redan rika bestulits ifrån oss!!

Som jag sa, jag tänker inte stå här idag och tjata.
Men väljer vi arbetare, arbetslösa eller ej, ungdomar och pensionärer. Väljer vi, att agera och resa krav som motsvarar vår verklighet och våra intressen, då kan vi också komma framåt!

Som överparollen för detta första majfirande säger:
Arbetarklassen skall inte betala krisen!

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER