RSS

Uttalande om våldtäkter – Västerviks styrelse

– Från styrelsen för Västerviks Socialistförening

Sedan juni i somras har det förekommit fyra uppmärksammade fall av våldtäkter i Västerviks kommun. Rättsprocesser pågår i skrivande stund och lär pågå en tid framöver. Vi i Socialisterna vill här ge vår syn på det sexuella våldet i vårt samhälle och sätta det i sitt sammanhang.

Vi lever i ett samhälle som blir allt kallare och råare. Den sociala tryggheten monteras ner i allt raskare takt och människor lämnas ensamma och får klara sig bäst de kan. Många, och framförallt unga, mår allt sämre. Massarbetslöshet, nedskärningar i offentlig välfärd, bostadsbrist och havererad skola m.m. är dagens verklighet. Stora delar av dagens ungdom saknar fullständigt hopp och framtidstro.
Samhällsproblemen tar sig inte bara uttryck i fattigdom och utslitning, utan även i form av ökat missbruk (av både legala och illegala droger), råare och ökat våld, fler rån, inbrott och mer nedskräpning och skadegörelse. Samma samhälleliga förfall tar sig även uttryck i ett ökande våld i allmänhet men även i ett grövre våld och sexualvåld mot kvinnor och barn i synnerhet.
Våldtäkter som de vi tvingats läsa om de senaste veckorna visar hur sjukt vårt samhälle faktiskt är. Det ruttna trädet fäller nu sin ruttna frukt.
För oss Socialister är det lika självklart att fördöma detta samhälle – som inte ens kan ge sina unga en vettig skolgång eller ett arbete åt sina vuxna – som att fördöma förfallets konsekvenser; det ökande våldet och sexualvåldet.

Innan den första domen hunnit falla har Sverigedemokrater kastat sig över de unga kvinnornas våldtagna kroppar för att försöka bevisa sin egen sjuka världsbild. Istället för att fördöma unga och trasiga mäns våld mot unga kvinnor gapar de sig nu hesa om ”mångkulturen”, om ”främlingar” som våldför sig på ”våra svenska flickor”.
I vår värld är mäns våld mot kvinnor oacceptabelt oavsett vem som utövaren är! Vi fördömer våldtäkterna för vad dem är, vidriga handlingar och symptom av ett sjukt samhälle.

Styrelsen för Västerviks Socialistförening,
antaget måndagen den 26 oktober 2009

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER