RSS

Cecilia Jönsson – Om kvinnoförtryck i Sverige (video)

tor, Dec 10, 2009

Tal

Tal hållet på torgmöte den 10 december 2009 av Cecilia Jönsson, elevaktivist i Västerviks Socialistförening. Mötet hölls på Spötorget i Västervik i samband med en demonstration mot våldtäkter och hårdare samhällsklimat.

Det känns som ett stort misslyckande att vi har behövt samlas här idag, samtidigt glädjer det mig att jag har fått förtroendet att få tala inför er alla här ikväll.

En kvinna är sedan barnsben uppfostrad i skuggan av hotet om våldtäkt. Vi får lära oss att inte gå ensamma genom mörka parker, inte bli för fulla, inte följa med okända män hem, att inte åka svarttaxi och så vidare. Även media brukar uppmana alla kvinnor att passa sig varje sommar då det ofta skrivs att: våldtäkterna har ökat.
En man däremot kanske förfäras för stunden när han läser om det i tidningen, men kan bara rycka på axlarna och gå vidare för det påverkar varken hans rörelsemönster eller vardag.

Jag tycker det är konstigt att diskussionen om våldtäkt blivigt en kvinnofråga, när bara 1 % av alla sexualförbrytare i det här landet är kvinnor. Man kan inte påstå att det är alla mäns fel att det sker så många våldtäkter, men jag tycker att män har ett lika stort ansvar som vi kvinnor att agera i frågan.
Våldtäkter är ett samhällsproblem och inget annat! ?
Man ser olika på män och kvinnor. Till exempel synen på att tonårspojkar alltid går runt och är kåta och får dem chansen så tar dem den medans tonårsflickor vill bli kära och älskade.
Att kvinnor inte skulle vara det minsta intresserade av sex och att män går runt som sexmaskiner vars hjärna slutar att fungera när dem ser en lättklädd tjej, är normer som länge funnits i vårt samhälle.
Det är kränkande att vi har den synen av både män och kvinnor, men vi kan ju påminna oss själva om att det är vi som skapar dessa normer, men då är det även vi själva som kan få dem att upphöra, så låt oss då göra det!
De här normerna påverkar även vårt rättssystem, vilket kan förmildra omständigheterna i ett våldtäksfall. När till exemprl tjejens val av underkläder kan ifrågasättas. Vi talar alltså om idag, 2009!

I boken, En riktig våldtäktsman av författaren Katarina Wennstam, som jag har fått mycket inspiration ifrån finns undersökningar som påvisar en splittrad bild av vad en våldtäckt är. I flera av fallen tycker både män och kvinnor att offret i vissa fall får skylla sog själv, trots att hon sagt NEJ! Detta försvårar kampen mot sexuelltvåld, människor måste enas och acceptera att nej alltid är ett nej. För mig väger inte fem ja mer än ett nej!

Tänk på det och ta hand om varandra. Tack så mycket!

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER