RSS

Axel Gruvaeus – Stoppa nedskärningarna, investera i offentliga jobb

tis, Jan 26, 2010

Tal

Apell hållen vid aktion den 26 januari 2010 av Axel Gruvaeus, kassör i Linköpings Socialistförening. Aktionen hölls utanför Linköpings Stadshus i samband med att kommunfullmäktige höll möte.

Under de senaste månaderna har det basunerats ut att pensionärerna får det allt sämre, att arbetslösheten för ungdomar fortsätter breda ut sig, hyrorna förväntas stiga och de som tvångsutskrevs från försäkringskassan vid årsskiftet mister hela sin ersättning och får klara sig bäst de kan.
Ja, listan på saker och ting som inte står rätt till, den listan kan göras lång. ?

Men görs något från samhället för att åtgärda detta?
Nej det gör det inte skulle jag säga, inte så att man förstummas av häpnad i varje fall. Från Svenskt Näringsliv och deras lydpartier i den borgliga alliansen slår man på stora trumman. Man beskyller våra fackföreningar och kollektivavtal för arbetslösheten.
I deras värld är det vårt eget fel att det inte finns arbete, eftersom vi inte vill sälja oss tillräckligt billigt.
Samtidigt delades det förra året ut 100 miljarder i aktieutdelningar för femte året i rad. Det blir alltså 500 miljarder i kapitalutdelning. Fantasilönerna fortsätter att höjas och bonusarna till direktörerna delas ut som aldrig förr.

Så ser det ut, i ”Välfärdssverige” 2010, att kunna se det förfall som just nu pågår framför våra ögon kräver knappast något större skarpsinne. Frågan som vi som faktiskt är i behov av en offentlig skola, omsorg och sjukvård, frågan som vi som inte hämtar ut aktieutdelningar, som inte får bonusar måste ställa oss är: Vad måste vi göra för att vända utvecklingen mot ett allt hårdare och råare klassamhälle?

Vi socialister menar att det är upp till oss, ungdomar, arbetande och arbetslösa medborgare om något skall ske.
Vi kan inte sitta och invänta att riddare på vita hästar skall rädda oss från våra problem.
Ingen annan än vi själva kommer någonsin slåss för våra krav.
Det är vi som måste slåss för oss själva och varandra.

Vi kräver inte bara ett stopp på nedskärningarna, det är en början men det räcker inte!
Sedan 1990-talet har mer än 200 000 arbeten ”sparats” bort. Dessa måste återskapas där behoven är som störst, dvs inom skolan, omsorgen och sjukvården.
Rätten till kunskap, omsorg eller sjukvård skall inte vara beroende av konjunktursvängningar. Tvärtom ökar befolkningen och därmed ökar även behoven. På så sätt kan vi slå flera flugor i en smäll. Med fler offentliga jobb inom bekämpar vi både massarbetslösheten och den växande ojämlikheten och otryggheten i samhället!

Vi uppmanar arbetarrörelsens representanter i församlingen här bakom att ansluta sig till totaloppositionen, inte bara mot den borgerliga regeringen utan även mot det borgerliga samhället.

Tack för ordet!

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER