RSS

Stöduttalande till anställda sopåkare på Liselott Lööf AB – J. Regell, L. Grenblad, E. Åslund

Onsdagen den 3 februari 2010 meddelade arbetsdomstolen (AD) att man ger renhållningsföretaget Liselott Lööf AB rätt mot sina anställda sopåkare. Arbetsgivaren anmälde sina anställda för brott mot kollektivavtalen och strejklagarna efter en vild strejk förorsakad av försämrade villkor efter löneupphandling.

Sopgubbar i kamp mot arbetsgivarnas attacker.

Transportfacket ansåg att den upphandling som skedde var brott mot existerande avtal, men var inte villiga att driva frågan vidare längre än en anmälan till AD.
– Detta är så upprörande att jag knappt finner ord. I över 30 år har vi varit överens med arbetsgivarna att ackord ska gälla som första lönesystem inom den här branschen. Att nu sänka lönerna under pågående avtalsperiod är helt oacceptabelt, säger Lars Lindgren, ordförande för Transport till Dagens Nyheter.

Nu kommer det inte bli en ny vild strejk, utan istället svarar man med att konsekvent följa arbetsmiljölagstiftningen till punkt och pricka. Vilket bland annat innebär att man inte hämtar sopor där det inte är sandat, skottat eller för trångt. Vi önskar våra kamrater lycka till i sin kamp mot arbetsgivarnas offensiv mot tillkämpade löner och arbetsvillkor.

Med stridbara hälsningar,
Johannes Regell, ordförande Västerviks Socialistförening
Liselott Grenblad, ordförande Linköpings Socialistförenigen
Erik Åslund, ordförande Sundsvalls Socialistförening

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER