RSS

Fackeltåg mot våldtäkter och hårdare samhällsklimat

sön, feb 14, 2010

Nyheter

– När decembermörkret breder ut sig tänds facklorna i Västervik!

Torsdagen den 10 december anordnade Socialisterna i Västervik ett fackeltåg mot våldtäkter och hårdare samhällsklimat. Aktionen genomfördes för att visa att arbetarrörelsen inte tiger inför det allmänna förfall som nu sker i samhället med ökat våld, sexualvåld och missbruk av legal och illegala droger.

Det var en kall och regnig torsdagskväll med två olika aktioner på dagordningen. Socialisterna genomförde det fackeltåg som alla partier blivit inbjudna till – men avböjt att delta i. Samma kväll tände LO-sektionen ljus ”för de arbetslösa” i Stadsparken. Inte särskilt många deltog i Socialisternas fackeltåg, de som tände ljus i Stadsparken var ännu färre.

Demonstrationståget samlades som seden bjuder på Fängelsetorget. Där formerade sig ett 70-tal Västerviksbor i olika åldrar i led tre om tre, facklorna tändes och bakom den röda banderollen tågade de genom centrala Västervik till marschtrummor. Budskapet för deras aktion var tydligt, Nej till våldtäkter och hårdare samhällsklimat! Demonstrationen slutade vid Spötorget där ett torgmöte hölls med musik, tal och fika.


Fackeltåget på väg genom Västerviks centrum.
Foto: nyttarbetarparti.se

Kvällens första talare var Sahra Ahmed. Hon menade att det var ett tragiskt bevis på hur sjukt dagens samhälle är att medborgare tvingas genomföra demonstrationen som den hon nu talade vid.
– Att fördöma våldet är något självklart. Det gör vi alla. Men vi måste också ställa oss frågan hur vi ska vända och motverka denna utveckling. Det är givetvis ingen liten eller lätt fråga men någonstans måste vi börja.
– I denna tid av kris har ungdomen fått betala ett högt pris där varken arbete eller egen bostad är en självklarhet. Dagens unga har även vuxit upp i spillrorna av den förra krisen i början av 90-talet. En kris som de till stor del har fått betala bland annat genom de stora nedskärningar av skolan som skedde i mitten av 90-talet. Dagens unga är en unik generation i den meningen att de är de första i modern tid som har fått det sämre än sina föräldrar.

Sahra Ahmed talar om det hårdnande samhällsklimatet.
Foto: nyttarbetarparti.se

Sahra menade att man inte kan nöja sig med att fördöma det ökande våldet då det endast är en konsekvens av djupare problem.
– Men vi måste även kritisera den samhällsutveckling som sker och som föder allt hårdare spänningar mellan olika människor och grupper. Vi måste med politiken skapa ett hopp och en framtidstro om ett samhälle där alla får plats. Det är inte heller någon liten uppgift. I grunden handlar det om vad för samhälle vi vill leva i, vad för samhälle vi vill att våra barn ska växa upp i och vi bli gamla i.

Efter Sahras tal spelade ”Tommy Knyckare” och ”Kamrat Theo” tre låtar. När de applåderats lämnade de båda musikanterna plats åt Cecilia Jönsson, elev på Västerviks gymnasium som kvällens andra talare.

”Tommy Knyckare” tillsammans med ”Kamrat Theo” spelar och sjunger vid mötet.
Foto: nyttarbetarparti.se

Cecilia Jönsson talade om kvinnoförtrycket i Sverige. Hur det genomsyrar vårt synsätt på män och kvinnor från barnsben ända in i rättsväsendet.
– En kvinna är sedan barnsben uppfostrad i skuggan av hotet om våldtäkt. Vi får lära oss att inte gå ensamma genom mörka parker, inte bli för fulla, inte följa med okända män hem, att inte åka svarttaxi och så vidare. Även media brukar uppmana alla kvinnor att passa sig varje sommar då det ofta skrivs att: våldtäkterna har ökat.
En man däremot kanske förfäras för stunden när han läser om det i tidningen, men kan bara rycka på axlarna och gå vidare för det påverkar varken hans rörelsemönster eller vardag.

– Det är kränkande att vi har den synen av både män och kvinnor, men vi kan ju påminna oss själva om att det är vi som skapar dessa normer, men då är det även vi själva som kan få dem att upphöra, så låt oss då göra det! De här normerna påverkar även vårat rättssystem, vilket kan förmildra omständigheterna i ett våldtäksfall. När till exempel tjejens val av underkläder kan ifrågasättas. Vi talar alltså om idag, 2009!

Cecilia Jönsson talar om hur kvinnoförtrycket yttrar sig och reproduceras från barnsben.
Foto: nyttarbetarparti.se

Efter att Cecilias tal ställde Kulturgruppen i Västerviks Socialistförening upp för att spela En kungens man av Björn Afzelius. Efter Kulturgruppen var det dags för kvällens sista talare.


Kulturgruppen i Västerviks Socialistförening spelar.
Foto: nyttarbetarparti.se

Jacob Hoffsten, som även agerat konferencier under kvällen kommenterade den debatt som pågick i VästerviksTidningen under rättsprocesserna efter de uppmärksammade våldtäktsfall som skett sedan juni.
– Jag tror att det finns en väldigt stor fara i arbetarrörelsen inte för fram en radikal samhällskritik. För att om vi inte gör det, då gör någon annan det. Under den debatt som fördes i VästerviksTidningen under rättsprocessernas gång visade sig Sverigedemokraterna direkt. Istället för att debattera mäns övergrepp mot kvinnor handlade debatten om invandrares övergrepp mot svenskar.

Hoffsten fortsatte sin apell med:
– Som socialist är det för mig en plikt att visa avsky mot alla samhällsproblem oavsett om det rör sig om våldtäkter, massarbetslöshet och nedskärningar. Det är inte bara en plikt för att problemen är verkliga utan även för att vi aldrig tänker låta Sverigedemokraterna ta över samhällskritiken! Då är vi illa ute.

Jacob Hoffsten konferensiér för kvällen talar om vikten av att inte överlämna samhällskritiken till Sverigedemokraterna.
Foto: nyttarbetarparti.se

Efter att Hoffsten applåderats bort från talarstolen tog deltagarna för sig av det sista av fikat. Efter detta upplöstes mötet.

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER