RSS

Hatar dom rika svensson? – David Petterson

I dagens DN kan man läsa om segregationen i Stockholm. Hyresrätterna i innerstan minskar, samtidigt som det ekonomiska läget förbättras i innerstan där fler och fler rika bor. Samtidigt som det är en nedåtgående spiral i arbetarklassförorterna. Innerstadsborna får karriärsmöjligheter inne i stan där de växer upp tillsammans med andra människor som har något att säga till om i samhället. Som kan fixa jobb, samtidigt som de har nära till allt och blir de som får högst status.

Men det här är en het potatis som få vågar ta i, menar han. Att gå fram med kravet på att bygga allmännyttiga hyresrätter i Djursholm innebär ett stort politiskt risktagande. Detsamma gäller kravet på att alla kommuner ska ta emot nyanlända flyktingar.

– Här finns ett stort folkligt motstånd. De är många röststarka grupper som inte stillatigande accepterar sådana förändringar på sin egen bakgård. Jag tror att det måste till en överenskommelse över blockgränsen där politikerna enas om en vision för hur Stockholm ska se ut om 25-30 år. Annars klarar vi inte det här.

Det här kommer knappast som en överraskning. Välbeställda människor ser ner på vanligt folk, oavsett härkomst. Vilket faktiskt de som bor i arbetarförorterna är, till skillnad från det fåtalet välbeställda. Men den minoriteten som inte bor i förorten får i media representera den vanliga svensken. Där snackar de om att vi sitter i samma båt och att vi ska samarbete. Men det är ju bara totalt skitsnack från deras sida. De vill att vi ska samarbeta medan dom kör över oss. Det om något är samförståndets död. Nej, sanningen är att de rika är nöjda att leva segregerat. Slippa kretiner, pöbeln och patrasket… Sen vill en del lägga skulden på invandrarna, jag säger att det är dags att rikta blicken uppåt mot högdjuren. Dom föraktar arbetarklassen, så varför ska arbetarklassen inte hata dom?

Jag menar ska de olika blocken komma överens och att kämpa tillsammans mot segregationen? Det kommer det kommer aldrig hända så länge grytan de sitter på inte börjar koka. Politikerna i riksdagen är ju till största delen de högdjuren som bor i stan och är nöjda med segregeringen. Segregeringen är ju för övrigt alldeles ypperligt för överklassen. Det ger grogrund för främlingsfientlighet som ställer arbetare emot varandra. Och de kan skapa låglöneproletärer som inte snackar svenska som kan hjälpa till att sänka lönerna för alla utom i toppen. Jag säger inte att det är en medveten taktik från överhetens sida, men de har ju ingen anledning att hindra utvecklingen. Och som bekant sitter de på mycket av makten. Men ärligt talat tror jag inte att de kommer vinna på den här utvecklingen i längden, kanske ett tag. Bilar brinner fortfarande i förorterna. Precis som kravallerna i Frankrike fortsatte långt efter media slutat skriva om dem.

Södermalms utvecklingen till medelklassghetto är på god väg att avklaras och nu står aspudden och andra kransorter på tur. De har ju gjort ett försök i Skärholmen också att göra området finare. Rusta upp centrum och ombilda till bostadsrätter. Enligt ryktet för att herrarna som investerade i det misslyckade miljardprojektet Heron City behövde besökare. De hade tydligen missat att skärholmsborna inte var en sån köpstark grupp. Och vart folket som bott i deras gentrifierade områden innan tar vägen, det skiter dom i.

Gentrifiering (av engelska gentry, ungefär herrskapsklass) avser inom stadsplanering och bebyggelsehistoria en social statushöjning av ett stadsområde genom exempelvis dyra nybyggen eller inflyttning av nya invånare med högre inkomster än vad tidigare invånare hade.

Avslutningsvis vill jag fråga vad som gör att de rika förtjänar att alltid ha det bättre? Bo i de finaste och bästa kvarteren. Gå i de bästa skolorna. Köra de schysstaste bilarna. Resa till häftigaste resmålen. Leva längre och må bättre. Är det dom som gjort bilarna? Byggt bostäderna? Nä, jag tror inte det.

David Petterson

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER