RSS

Inga nedskärningar eller privatiseringar accepteras – Johannes Regell

Till att börja med är det anmärkningsvärt att Harald Hjalmarsson i sitt svar anklagar Socialisterna för att ”strunta i demokrati och besvärliga lagar” när det är Hjalmarsson med vänner som är fällda av Kammarrätten, två gånger dessutom, i fallet Holiday Club.

Hjalmarsson försöker raljera och svarar i vanlig ordning inte på några av de frågor som ställs. Han kan heller inte begripa varför vi bedriver kommunpolitik om vi vill förändra rikspolitiken. Det handlar om principer och trovärdighet! Vi har en borgerlig regering som driver en politik för att slå sönder det som finns kvar av den gemensamma välfärden. Bara i dagarna kom det ytterligare rapporter om att statsbidragen till kommunerna nästa år minskar vilket kommer att innebära ytterligare uppsägningar, och detta mitt i en djup ekonomisk kris! Givetvis kan vi då inte sitta och gå med på nedskärningar och privatiseringar när vi är för en utbyggnad av den gemensamma välfärden. Om så vore, skulle vi lika gärna kunna vara med i Socialdemokraterna eller Vänsterpartiet.

Vad gäller ”finansieringen” så är det knappast ett problem. Det verkliga problemet på sistone är i stället den konsekventa omfördelningen av våra växande resurser från det offentliga till det privata och från de arbetande och arbetslösa till de redan rika och aktieägarna. Hjalmarssons partikamrater i regeringen har ju inte haft några bekymmer med att fortsätta sänka skatterna trots brinnande kris och skenade arbetslöshet. Skattesänkningar har vi visst alltid råd med!?

SCB redovisade nyligen att kommunsektorn som helhet under 2009 gick med ett överskott på 11,7 miljarder kronor och landstingen med 2,8 miljarder kronor. Den samlade offentliga sektorn i Sverige hade 2009 en finansiell förmögenhet på 466 miljarder kronor. Och detta i en kraftig lågkonjunktur. Att Hjalmarsson och den så kallade oppositionen då stirrar sig blinda på ”budget i balans” i just vår kommun och i sin nedskärningsiver undergräver kommuninvånarnas möjligheter till både arbete och välfärd i det offentliga, i enlighet med övriga lagar om jämlik tillgång efter behov, är som bäst okunnigt eller som sämst direkt oansvarigt.

Hur som helst, vi hävdar och står fast vid att det varken är LO-kollektivet via ökad arbetslöshet eller kommuninvånarna via nedskärningar i den offentliga välfärden som skall betala för krisen!

Johannes Regell,
ordförande Västerviks Socialistförening,
tillika ledamot i Västerviks kommunfullmäktige

Tidigare inlägg i debatten
Johannes Regell Domar och lärdomar
Harald Hjalmarsson Våga visa medborgarna notan
Johannes Regell Som att ösa vatten med ett såll
Harald Hjalmarsson Nya motstridiga argument från Regell

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER