RSS

Stöduttalande till Pappers och Elektrikerförbundet

Avtalsrörelsen 2010 är snart förbi. Så här mot slutet måste vi med sorg konstatera att den väntade besvikelsen som så ofta anlänt.

Tryggheten på arbetsmarknaden skulle vara den centrala frågan och daglönesystemet i dess moderna tappning, bemanningsföretagen, skulle begränsas. Så skedde också men till näst intill betydelselös omfattning. Storslaget hade man deklarerat att industrins fackliga organisationer skulle stå enade och inte vika sig en tum. Tjänstemannafacken var först att bryta denna enighet och IFMetall var sin vana trogen och följde snabbt efter.

Notan för den ekonomiska krisen har nu i två år vältrats över arbetarklassen som betalat kalaset genom lönesänkningar, massarbetslöshet och nedskärningar. Avtalsrörelsen användes på inget sätt för att ta igen något av detta. Tvärt om tillåts klyftan mellan direktörer och arbetare fortsätta att växa. Det är märkligt, inte ens när svenska fackföreningar inte står bundna av fredsplikt förmår man att agera.

Det är därför glädjande att läsa rapporteringen från både elektrikernas och pappersarbetarnas fackförbund vilka fortfarande står på sig.

Vi önskar er all lycka av denna världen och hoppas att ni ger oss ett exempel att lära av! Framåt Pappers och Elektrikerförbundet!

Kamratliga och stridbara hälsningar,
Socialisternas nationella ledning,
Johannes Regell (Västervik), Marcus Jansson (Västervik), Liselott Grenblad (Linköping), Erik Åslund (Sundsvall) och Mattias Aspegren (Malmö).

Ladda ner stöduttalandet

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER