RSS

Jacob Hoffsten – Första maj 2010 (video)

tor, maj 6, 2010

Politik, Tal

Tal hållet den 1/5 2010 i Västerviks Stadspark av Jacob Hoffsten, sjuksköterskestuderande och styrelseledamot i Västerviks Socialistförening. Vid 2010 års första majfirande deltog strax över 100 västerviksbor.

Som de flest här nog känner till så har vi i socialisterna som vårt främsta krav: nej till alla nedskärningar och försämringar inom välfärden. Det är för oss en självklarhet att försvara det välfärdsstat som arbetarrörelsen byggt upp i Sverige. Den välfärdsstat som skall garantera oss det som marknaden inte gör, trygghet, vård, skola och omsorg. Saker som marknaden endast garanterar folk med en fet plånbok.

Men det här försvaret av välfärdens, som vi står för är inte lika självklart för alla människor. När man är ute och pratar med människor om välfärden och berättar att ”jag är helt emot försämringar och nedskärningar av välfärden” får man ofta lite märkliga blicka mot sig. Det finns nämligen en väl utbredd uppfattning om att välfärden kostar för mycket, att vi levt över våra tillgångar. Att vi är av nöden tvungna att skära ner på välfärden. Det är åtminstone den ”sanning” som förs ut av borgerlig media och det är den ”sanning” som alla etablerade partier håller sig till och följer. För även om dem i retoriken säger att dem skiljer sig från varandra. ”Rösta på oss, så löser sig allt. Rösta inte på det andra blocket” så är dem när det kommer till kritan rörande överens om en sak, att det skall skäras ner i välfärdsstaten. ”Vi har inte råd” säger dem.

Men hur ligger det egentligen till med den saken? Om man tar sig tid att undersöka statens finanser så visar det sig snart myten om att vi inte har råd inte bara är en överdrift utan en ren lögn. Sedan 80-talet så har välfärdens andel av BNP stadigt minskat trots att BNP-ökningen varit enorm. Trots det lägger vi idag en mindre andel av vår samlade rikedom på välfärd och trygghetssystem än vad vi gjorde då. Vi har alltså mer pengar att lägga på välfärden, men vi lägger mindre.

Foto: nyttarbetarparti.se

Trots att de statliga finanserna förra året gick plus med 460 miljarder kronor så fortsätter man att hävda detta. ”Vi har inte råd längre, vi måste skära ner, vi måste spara.” Trots att vi går plus. Det är märkligt. Sedan den förra lågkonjunkturen på 1990-talet har det försvunnit 300 000 arbeten från den offentliga sektorn. 300 000 tusen arbeten, detta trots att vi idag rimligen borde ha större behov eftersom att befolkningen är större. Säger vi inte ifrån nu så vet inget hur det kommer se ut efter den här krisen. Nedskärningarna kommer att fortsätta den saken är klar, så länge vi står still.

Samtidigt som vi ständigt får höra att ”vi inte har råd”, ”vi kostar för mycket”, ”vi måste spara”, ”vi måste skära ner” så finns det dem som har rätt gott om pengar. VD:arnas bonusar och aktieutdelningarna slår rekord år efter år efter år. Där finns det pengar.

Så kamrater, jag tror vi kan sluta oss till att välfärden den har vi inte bara råd med, den är en rättighet för oss, den skall vara något självklart. Men hur länge till har vi har råd att passivt stå brevid som åskådare medan överklassen berikar sig än mer på vår bekostnad?

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER