RSS

Aten, den 5 maj 2010 – Shela Mathioudaki

fre, maj 7, 2010

Texter, Världen runt omkring oss

”Under den stora nationella generalstrejken kommer alla samlas. Arbetarklass, arbetslösa, pensionärer, småföretagare, alla vi som med stor möda klarar vardagen (…) Vi måste rädda Grekland. För nutidens Grekland är inte ett land av goldenboys, rika, och kapitalister. Grekland är vi, Grekland är folket som just nu tvingas offra så mycket, samtidigt som de ansvariga visslar glatt och låtsas som att det regnar,” inleder G.Panagopoulos, ordförande för Arbetarnas Riksförbund (GSEE) sitt tal innan demonstrationen imorse.

Foto: the Kid

15.000 demonstranter har samlats vid Pedion Areos i centrala Aten. Klockan är knappt 9 på morgonen och solen är inte anledningen till att stämningen är ”het”. Pensionärer, unga, arbetare, arbetslösa, alla är samlade för att demonstrera mot de nya regleringar som ska införas efter parlamentsomröstning som ska ske nu på fredag.

Demonstrationen startar, och leds in mot Syntagma, mot grekiska parlamentet, Vouli. På vägen möts två andra demonstrations tåg, från Kommunistiska partiet (KKE) och Arbetarnas Kampfront (PAME) och bildar ett enda demonstrationståg, ett hav av ca 120.000 demonstranter, plakat och slagord.

Slagorden är korta men säger desto mer: ”Vi begär allt tillbaka”, ”Vi ska alla slåss”, ”Vi vill ha jobb inte arbetslöshet!”

Foto: the Kid

Väl framme vid Syntagma börjar kaoset. Grupper med extremister, bryter sig in bland folket och börjar kasta s.k molotovcoctails (hemmagjorda bomber gjorda på etanol och bensin). Polisen svarar med tårgas och kemikalier. Stenar, flaskor och stolar kastas. Soptunnor fattar eld och kriget börjar. Paniken sprids och demonstranterna leds upp mot parlamentet. Samtidigt vandaliseras statliga byggnader. Två extremister slänger tre molotovcoctails in i Marfin Bank vid Stadiou str. och byggnaden fattar eld. De anställda försöker förgäves komma undan elden. Tre av dem klarar sig inte och dör, de skall ha varit lägre banktjänstemän.

Imorse dog tre oskyldiga medborgare, inte pga en bilolycka eller någon sjukdom, utan pga en ekonomisk kris som ingen egentligen vet hur den bildats, eller om den över huvud taget existerar. Vissa antyder att de dog i demokratins namn, andra att de bara dog förgäves. Personligen tycker jag att idag, förlorade vi tre liv för mycket.

Shela Mathioudaki,
Aten maj 2010

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER