RSS

Kärnkraftsfrågan, Centerns fall? – Ove Gustavsson

tor, jul 1, 2010

Krönikor, Texter

Maud Olofsson kör över hela Centerns ordinarie valmanskår bara för att sitta med i Reinfeldts högerregering. Motståndet mot kärnkraft har i alla tider varit Centerpartiets (tidigare Bondeförbundets) stora fråga. Under Torbjörn Fälldins och Olof Johanssons tid som Centerledare hade detta parti 25 procent i valet till Sveriges riksdag 1976. I detta val är ”risken” stor att Centern försvinner ur riksdagen.

Man undrar om Fälldin vetat att hans efterträdare mellan 2006 och 2010 skulle ingå i en regeringsallians med Högerpartiet för utbyggnad av kärnkraften? Eller att Andreas Carlgren, som ledde center-ungdomens kamp mot kärnkraft, nu priser den nukleära energin.

På den tiden talade Centern om att miljön hotades, såväl av det för oändlig tid smittade avfallet som återstår efter uranbrytningens giftiga hantering och av reaktorhaverier. Man var rädd att vårt land skulle smittas av det radioaktiva nedfallet från andra länders havererade kärnkraft. Det politiska budskapet från Centern har reducerats till en småföretagarepopulism som liknar Sverigedemokraternas politik och hyllande av högerns RUT-avdrag. Huvudfienden är den anständiga arbetsrätt för våra ungdomar som fackföreningsrörelsen arbetade fram för några årtionden sedan. Denna måste vi försvara varje dag!

Maud Olofsson har lämnat landsbygden och jagar väljare i Stockholms innerstad, denna politiska rörelse känner vi igen under namnet ”Stureplans Centern”.

Ove Gustavsson,
f.d ordförande Socialisterna – Välfärdspartiet
tillika tidigare ordförande Västerviks LO-sektion

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER