RSS

Sommarjobbarnas löner måste höjas – J. Regell D. Kaza

Så var sommaren här. En del går på semester, en del går arbetslösa och andra sommarjobbar.  En nyligen genomförd undersökning visar att de som sommarjobbar via sin kommun inte kan räkna med en lön värd namnet. Umeå kommun är tredje sämst i landet när det gäller löner för ungdomar som har feriepraktik. Den som är född år 1993 tjänar endast 31:42 kronor i timmen, plus semesterersättning! Sämst betalt har feriearbetare i Västervik, som får nöja sig med ynka 30 kronor i timmen.

Fackförbundet Kommunals lägsta rekommenderade timlön för ungdomar i åldern 16-17 är 58 kronor i timmen och 72 kronor i timmen för 18-19-åringar. Kommunerna väljer dock själva på vilken nivå de vill sätta lönerna. Vilket syns rätt tydligt om man betraktar de skamligt låga nivåer som Västerviks och Umeå kommun valt att betala sina sommarjobbande ungdomar.

I de båda kommunerna har de styrande politikerna med kommunalråden Harald Hjalmarsson (M) och Lennart Holmlund (S) i spetsen valt att strunta i Kommunals rekommendationer.

Idag, när ungdomsarbetslösheten ligger på nära 30 procent, är många unga glada över att ens ha fått ett jobb. Detta utnyttjas av politikerna för att kunna spara någon krona. Det blir inte mindre anmärkningsvärt då det alltid verkar finnas pengar till olika skrytprojekt och jippon. Ta till exempel kulturhuvudstadsjippot i Umeå för minst 100 miljoner (som alla partier – från Moderaterna till Vänsterpartiet – står bakom) eller golfbanefiaskot Holiday Club i Västervik, som även det stöddes av alla partier – från M till V.

Rättvisepartiet Socialisternas Enhetslista och Socialisterna – Välfärdspartiet kämpar för fler sommarjobb med bättre löner och villkor. Vi är de enda partierna i våra kommuner som konsekvent motsatt oss skrytprojekt såväl som nedskärningar inom välfärden för barn, unga, handikappade, gamla och sjuka. Vi anser att det behövs ett nytt styre – både i Umeå och Västervik. Det är obegripligt att man kan satsa miljoner på kostsamma jippon som kulturhuvudstadsåret, golfbanor eller äventyrsbad samtidigt som man inte ens kan betala ut de lägsta rekommenderade lönerna till feriearbetande ungdomar.

Johannes Regell, ordförande Västerviks Socialistförening
illika fullmäktigeledamot för Socialisterna – Välfärdspartiet

Davis Kaza, ungdomsansvarig Rättvisepartiet Socialisterna i Umeå
tillika kandidat på Rättvisepartiet Socialisternas Enhetslista

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER