RSS

Almedalen, gycklarnas marknad – Jacob Hoffsten

lör, jul 17, 2010

Krönikor, Texter

Så var Almedalsveckan 2010 förbi. Landets politiska etablissemang radade upp sig framför kameror och åhörare. Fredrik Reinfeldt framträdde likt en blandning mellan en ståuppkomiker och en predikant och bjöd på det obligatoriska gnället på de röd-gröna samt paradoxala fraser om sitt eget parti. Moderaterna påstods vara det enda arbetarpartiet, trots att de sedan de grundades varit emot de flesta reformer arbetarnas egna organisationer krävt. Reinfeldt hävdade att de till skillnad från oppositionen som påstås företräda minoriteter företräder det breda folklagret, när moderaterna i själva verket endast företräder och gynnar en liten besutten klick i samhället.

Vänsterpartiet å sin sida kallade sig för ”välfärdspartiet”. Vad de har för rätt att kalla sig ett parti för välfärd står dock oklart. När detta ”välfärdsparti”, i detta nu runt om i hela Sverige röstar för nedskärningar av just den välfärd de säger sig vilja försvara. ”Gärna välfärd, men inte i den här kommunen eller det här landstinget.”

Gudrun Schyman ägnade sig åt att elda pengar, de sista chanserna för FI att komma in i riksdagen lär sannerligen ha gått upp i rök. Istället för att på allvar kämpa för jämlika löner genom engagemang i fackföreningarna så har de bränt sitt förtroende med bisarra och oseriösa krav som mansskatt.

Almedalens tragikomiska politiker har en sak gemensamt: Genom desperata åtgärder försöker de förmå vanligt folk att rösta på dem, försäljare försöker locka till sig kunder. Skillnaden är dock att korvgubben är bra mycket ärligare och dessutom ofta har betydligt mer vettigt att säga.

Ett politiskt alternativ som för vår egen talan och tar strid våra egna intressen får vi först den dagen vi själva skapat det. Dagens partier är luftslott och deras politik dimridåer som kan skingras först den dagen vi slutar låta oss luras och tar ansvar för föra vår egen talan. Var aktiv i din fackförening, hyresgästförening eller annan intresseorganisation, studera för att lära dig det dagens makthavare vill hemlighålla. Hjälp till att skapa en ny politisk rörelse som kan ta upp kampen för ett rättvisare samhälle!

Jacob Hoffsten,
Socialisterna – Välfärdspartiet

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER