RSS

Köpt valboskap – Yngve Råberg

Högern gick till val 2006 på den gamla sanningen att allt går att köpa för pengar. Många löntagare med säkra jobb kommer att rösta på Moderaterna i årets val. Det ideologiska kittet mellan Socialdemokraterna och facket har luckrats upp. Fredrik Reinfeldt (M) var inte sen, att till löntagare med säkra jobb och till de rika, dela ut de miljarder som Göran Persson (S) samlat i statens kassakista. Göran Persson fick en rejäl slant i skattelättnad och som tack uttalar han att han tycker att Fredrik Reinfeldt gör ett bra jobb, vilket även kunde vara en hälsning till Mona Sahlin (S). Om Persson i stället satsat de sparade miljarderna till pensionärerna, kanske valet 2006 fått en annan utgång.

Fredrik Reinfeldt måste fortsätta miljardrullningen till de köpta väljarna och det kalaset får pensionärer, arbetslösa och handikappade bekosta, precis som det är under nuvarande valperiod.

Det kan inte förväntas ett samlat uppror från pensionärer, då många med dyra fastigheter fått sänkt fastighetsskatt, slopad förmögenhetsskatt och statligt RUT-bidrag för hushållstjänster. De olika pensionärsorganisationerna är präglade av sina medlemmars politiska hemvist och de får statligt stöd då de förbinder sig att vara partipolitiskt obundna.

Pensionärer som måste leva på sin pension är kanske villrådiga över vilket parti man ska rösta på då alla lovar runt och håller tunt.

När exempelvis KD-ledaren Göran Hägglund i sitt Ölandstal lovade skattesänkningar till pensionärerna, då vet man att det är inte mer värt än de löften som KD satsade på inför valet 2006. Det nya pensionssystemet liknar alltmer ett lotteri, med allt lägre och lägre pensionsnivåer. En ny pensionsutredning välkomnas.

Yngve Råberg,
Vice ordförande Västerviks Arbetarekommun under 1970 och 80-talet

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER