RSS

Jacob Hoffsten – Har vi råd med välfärden? (video)

sön, sep 12, 2010

Tal

Tal hållet den under torgmöten på Spötorget i Västervik innan valet 2010 av Jacob Hoffsten, styrelseledamot i Västerviks Socialistförening.

Jag skall försöka räta ut ett och annat frågetecken här om välfärdens finansiering. Jag skall börja med att säga någonting som för mig är självklart. Något som är en självklarhet för oss i  Socialisterna – Välfärdspartiet. Nämligen att vi här i Sverige idag vi har råd med ett bra välfärdssystem för alla! Vi har råd med en bra skola för våra unga. Vi har råd med en bra omsorg för våra äldre, vi har råd med bättre sjukvård än vad vi har idag och höga nivåer i våra socialförsäkringssystem!

Är det någon som tror att jag pratar i nattmössan nu? I så fall är jag inte förvånad. Vi har nämligen allihop i snart 20 års tid blivit matade med propaganda från politiker och självutnämnda experter som alla stått eniga och sagt att vi inte har råd med vår välfärd. Dem har sagt att när vi byggde ut vårt välfärdssamhälle tog vi mer pengar än vad vi hade, att vi levde över våra tillgångar. Dem säger nu att vi måste skära ner i vår välfärd för att förhindra en samhällsekonomisk kollaps. Detta har man sagt enträget i snart 20 år. De borgerliga ekonomerna och politikerna som sagt detta har använt samma metod som Adolf Hitler använde i trettiotalets Tyskland. Nämligen den taktik som säger att om upprepar man en lögn tillräckligt många gånger så blir den en sanning. Men det förändrar inte det faktum att det är en lögn att vi inte har råd med vår välfärd. Och detta kan vi faktiskt bevisa.

Finansdepartementet kom nyligen ut med en ekonomisk rapport där de räknat på Sveriges ekonomiska utveckling kommer se ut de närmaste 100 åren. Man har ingalunda kommit fram till att välfärden skulle utgöra ett hot mot samhällsekonomin. Tvärt om så har man sett att den offentliga sektorn kommer gå med mångmiljardbelopp i överskott, för att sedan öka ännu mer. Detta till och med utan att vi skulle behöva höja skatten en enda krona. Samtidigt som vi kommer gå med överskott i vår offentliga sektor kommer vi kunna betala av vår stadsskuld innan innan år 2040. Så mycket för den farliga statsskulden som dem alltid skrämmer oss med så fort vi kräver att vi skall ha en värdig äldreomsorg eller en bra skola för våra barn.

Vad kan vi alltså lära oss av det här? Jo dem ekonomiska förhållandena är så att den offentliga sektorn har sin framtid säkrat, vi har gott om pengar. De tvång som ligger på kommunerna att ha ett plus i budgeten att ha en budget i balans och det tvång som ligger på de offentliga finanserna att gå plus, det är alltså tvång som är skapade för att lösa ett problem som inte finns.

Så när Harald Hjalmarsson och hans kumpaner i Västerviks kommunfullmäktige säger till oss att vi inte har några pengar att vi måste skära ner, att vi måste minska på antalet lärare att vi måste sätta ut äldreomsorg och handikappsomsorg på entreprenad för att det inte finns några pengar, det är lögner alltihop, vi måste lära oss det. När de säger att vi inte har råd, då ljuger dem. Jag tror faktiskt att finansdepartementet har betydligt bättre koll på hur finanserna ser ut än vad dem här skojjarna i Västerviks kommunfullmäktige har.

Nej kamrater, sanningen är den att man skär faktiskt inte ner för att rädda samhällsekonomin, för den behöver som vi nu kan se inte räddas, den är stark i sig. Nedskärningarna sker för att stjäla från vår gemensamma rikedom och ge till dem som redan har ett överskott på pengar. Nedskärningarna sker för att försvaga oss arbetande, arbetslösa, studerande, och pensionärer, vi som aldrig får ta del av den rikedom i samhället som vi alla har varit med och skapat.

Så därför, därför är det dags att vi vaknar upp vi måste börja se igenom politikernas lögner, vi kan inte acceptera det här längre. Vi måste säga ifrån när dem skär ner i vår välfärd. Vi har råd med vår välfärd, det vet vi om. Men en sak som vi också måste vara säkra på är att vi har inte råd att stå stillatigande medan dem snor ifrån oss det som är vårt.

Tack för mig!

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER