RSS

Varför tiger politikerna om byskolorna? – Johannes Regell

Få frågor har engagerat så många medborgare inför detta val som frågan om våra skolor på landsbygden. Skall skolorna vara kvar eller inte? Om inte vilka blir konsekvenserna av nedläggningar? Vad invånarna på berörda orter anser är tydligt, alla vill ha sina skolor kvar. Inte bara för barnens skull utan lika mycket för de berörda samhällena som sådana. Vad blir kvar av en landsort efter en nedläggning? Inte mycket, detta är invånarna på det klara med och därav kämpar man för att försvara sina skolor.

Det intressanta i denna situation några dagar innan valet är inte landsbygdsbornas protester utan politikernas tystnad. Sällan har tystnaden talat så tydligt och aldrig har politikernas vackra löften och fraser ekat så tomma. ”Fortsatt utveckling” säger Hjalmarsson och hans moderater, ”Landsbygden skall leva”, säger Hugosson och hans centerpartister. Jo visst gärna, men hur utan skolor på landsbygden? Inte ens låtsasoppositionen törs gå ut och försvara vad som är livsviktigt för de berörda samhällena. Alla vill de ha sina röster för att sedan kunna lägga ner skolor i lugn och ro och då gäller det att inte ”lova för mycket”.

Att vi socialister sedan frågan kom upp stått på småskolornas sida är ingen nyhet, vi försvarar alltid välfärden mot nedskärningar. Nu begriper vi dock att de kommunmedborgare som är bosatta på landsbygden och annars röstar borgerligt knappast kommer gå till Socialisterna, inte ens när byskolor står på spel. Därför kan man inte annat göra än att glädjas över att landsbygdens befolkning har tagit saken i egna händer och formerat alternativet ”Byskolan”. Det är alltid glädjande när medborgare inser att räddningen finns i eget agerande snarare än förtroende till lögnaktiga politiker.

Vem vet kanske åderlåter ”Byskolan” de borgerliga partierna på landsortsröster? Vem vet kanske överger landsbygdens socialdemokrater och vänsterpartister de partier som övergivit dem och går till Socialisterna? Och slutligen, vem vet kanske slipper vi socialister stå ensamma mot välfärdsslakten efter valet?

Stridsropet för denna strid lyder: inte en skola, inte en lärare!

Johannes Regell,
Socialisterna – Välfärdspartiet

Blankaholms skola. Foto: Sonja Hedman-Folke

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER