RSS

Politikerna i Västervik sviker kommuninvånarna på landsbygden

tor, Nov 25, 2010

Aktiviteter

Onsdagen den 24 november sammanträdde Västerviks kommunfullmäktige. Kvällens stora punkt var frågan om skolornas vara eller inte vara på landsbygden. Senast politikerna i Västervik försökte lägga ner småskolorna var för tio år sedan, då backade man. Igår valde man att inte backa. Med detta kommer skolorna läggas ner på orterna Lofta, Almvik, Blankaholm och Totebo, även högstadiet i Överum kommer att läggas ner.

Socialistkader utanför Bryggaren i Västervik. Foto: nyttarbetarparti.se

Innan mötet hade kaderaktivister från Socialisterna samlats tillsammans med aktiva medborgare från några av de berörda orterna. Fler skulle ha kommit från landsbygden men kunde inte nå Västervik på grund av det senaste dygnets kraftiga snöfall. Protesten pågick en timma och upplöstes när mötet började. Två apeller hölls av Johannes Regell och Jacob Hoffsten från Socialisterna. Regell talade om konsekvenserna av en nedläggning, dels i en dödsdömd landsbygd men även i att Västervik kommun abdikerar från sitt ansvar som kommun. Han frågade sig, vad vi skall med en kommun till? Hoffsten talade om det sk. ”finansieringsproblemet”, om hur Sverige som land aldrig varit rikare.

Aktiva medborgare från Almvik. Foto: nyttarbetarparti.se

Debatten i frågan gick i samma tragiska tecken som alltid. Den sk. ”oppositionen” bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet fortsatte att krypa för Moderaterna som de trogna knähundar de är. När Socialisterna – Välfärdspartiets nyomvalda fullmäktigeledamot Johannes Regell, gick till angrepp mot kommunalrådet Harald Hjalmarsson (m) och Barn- och utbildningsnämnden ordförande Mats Hugosson (c) avstod de båda ledande politikerna från att bemöta kritiken. Istället gick den socialdemokratiska arbetarkommunens ordförande Gunnar Jansson upp och försvarade nedläggningarna. Han var glad att det var ”en bred uppgörelse”.
De enda förutom Socialisternas representant som röstade emot nedläggningen var Sverigedemokraternas två representanter.

Aktiva medborgare från Odensvi. Foto: nyttarbetarparti.se

Här följer den apell som Regell höll från fullmäktiges talarstol:

Innan valet hette det att hela kommunen skall leva. Gäller inte det längre? Innan valet var en levande landsbygd viktigt. Gäller inte det heller längre?
Det pratas ofta om att Västervik är en stor kommun till ytan. Vi har en stor landsbygd med flera mindre samhällen. Just på grund av detta, att vi är en till ytan stor kommun är denna punkt extra intressant.
Om skolorna läggs ner på landsbygden dör dessa orter, så enkelt är det bara. Utan skola, barnomsorg och bibliotek dör våra småorter på landsbygden. Ni säger att ni skall satsa på orterna efter nedläggningen, fattar ni inte att det är försent då?

Det har pratats mycket om undervisningens kvalité här ikväll. Man har fått det att låta som om skolorna nu skall läggas ner för barnens skull. Ja det låter ju himla fint.
Men kan ni inte försöka vara ärliga för en gång skull?
Vi har en skola där allt fler och fler inte klarar målen. Ja, vi har en skola där allt fler och fler av eleverna på gymnasiet inte klarar av att läsa textremsorna på TV. Hade ni varit det minsta bekymrade över kvalité i skolan hade ni aldrig låtit det se ut som det gör.

Var enda gång Barn- och utbildningsnämnden ordförande Mats Hugosson kritiserats i frågan om skolan och lärartäthet har han försökt gömma sig bakom att Västervik ligger över snittet i riket vad det gäller lärartäthet. Anledningen till att lärartätheten i kommunen tillsynes är hög är just pga. småskolorna på landsbygden.
I Västerviks tätort ser det om inte värre ut så precis lika illa som i övriga Sverige. Hade ni, Hugosson, Hjalmarsson och era trogna tjänar i låtsas oppositionen varit det minsta bekymrade över den demokratiska katastrof som nu skapas i skolan skulle ni inte låta det se ut som det gör i Västervik. Då hade ni inte sparat pengar på skolan under förra mandatperioden. För inte var det för att förbättra kvalitén och resultaten ni sparade bort 20 miljoner, Hjalmarsson och Hugosson?

Socialisterna vill inte medverka i denna avvecklingspolitik och yrkar avslag!
Rör inte skolorna, barnomsorgen eller biblioteken på landsbygden.

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER