RSS

Recension av boken Hopsnackat – Johannes Regell

Hopsnackat är en antologi bestående av 35 berättelser av anonyma författare från 25 arbetsplatser. Boken som är den första delen av en serie är skriven på vardagligt språk och lättläst. För varje kämpande socialist (med ett instinktivt hat mot klassförtrycket och en medföljande kärlek till upproret mot klassförtrycket) är boken inte bara inspirerande och lärorik utan även rolig och underhållande att läsa.

De 35 berättelsernas gemensamma nämnare är just upproret. De handlar om sopgubbars kamp om löneavtal, tågvärdars kamp mot underbemanning, restaurangpersonal som pratar ihop sig för att köra över chefer, uppror bland bagare mot respektlösa kapitalister och opålitlig fackledning, rastmöten i en bilfabrik, organisering av bemanningsanställda, busschaufförer som rycker upp sig och surströmmingsattack mot en tidsstudieman.

Sista delen av boken går under namnet ”pekpinnar” och innehåller grundläggande och viktiga tips om hur man motverkar splittring i ett arbetarkollektiv, praktiserar medlemsdemokrati, håller öppen information i fackklubben med mera.

Hopsnackat utgör tveklöst ett viktigt bidrag i ett Sverige där litteratur om arbetsplatser i allmänhet och arbetarkamp på arbetsplatser i synnerhet är lika ovanligt som behövt och saknat.
Boken bör läsas av både medlemmar och förtroendevalda i fackföreningsrörelsen. Boken bör läsas av alla som ser behovet av nytt liv i fackföreningsrörelsen och att detta nya liv inte kommer komma som ett skänk från ovan.
Personligen väntar jag nu på del 2.

Boken är utgiven av Vulkan förlag och har sammanställts och redigerats av Frances Tuuloskorpi

Johannes Regell,
Västervik,
November 2010

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER