RSS

Protest mot nedskärningar inom primärvården i Malmö

mån, apr 11, 2011

Aktiviteter

Under mer än ett års tid har det organiserats protester mot att vårdcentralen i stadsdelen Lindängen ska läggas ned. Medlemmar ur Malmös lokalgrupp av Socialisterna har engagerat sig i kampen som förts genom Lindängengruppen och Nätverket för gemensam välfärd. Lindängengruppen har organiserat offentliga möten, namninsamlingar, flygbladsutdelningar och affischeringar. Gruppen har också bjudit in politiker från den borgerliga femklöver som styr Region Skåne (Alliansens partier samt Miljöpartiet).

Den nya ”vårdcentralen”. Foto: nyttarbetarparti.se

Förutom den uppenbara försämringen i Lindängenbornas välfärd har också gruppen pekat på bristen av information vid beslutet. Man har också ifrågasatt hur man först kan införa ett vårdval och när nästan 10 000 människor listar sig på Lindängens vårdcentral så plockar man bort den. Samtidigt startas nya privata vårdcentraler bl.a. i Limhamn, ett område som redan har vårdcentraler samt en mer välmående befolkning. Miljöpartiets representant från Region Skåne försvarade sig genom att säga ”vi måste tänka koncernmässigt”.

I helgen som gick, lördagen den 9 april så anordnade Lindängengruppen, Nätverket för gemensam välfärd i samarbete med ABF en manifestation. Eftersom vårdcentralen slog igen portarna den 1 april så var denna manifestation en uppmaning till att starta vårdcentralen igen. Ett tält slogs upp med en banderoll där det stod Lindängens ”nya” vårdcentral och kurerande nyponsoppa serverades. Manifestationen följdes av en rad tal samt musik och underhållning från trubadur, Behrang Miri som var konferencier samt en dansgrupp som dansade chilenska folkdanser.

Folkdans från Chile. Foto: nyttarbetarparti.se

Talarna behandlade olika ingångar till varför beslutet är ett dråpslag för stadsdelen. Inna Bergqvist boende i Lindängen sedan 40 år tillbaka påpekade att beslutet slår hårt mot äldre som inte lätt kan ta sig till andra områden för att få vård. Busi Dimitriu från Vänsterpartiet påpekade att vård inte ska bedrivas i privat regi där vinsterna och inte behovet hamnar i centrum. Ronny Åkerberg från Nätverket för gemensam välfärd påpekade vikten av folklig mobilisering mot nedskärningar av det offentliga. Han menade att vår välfärd inte har kommit som skänk från ovan utan är resultatet av en folklig kamp. Andra talare var också Vilmer Andersen från Vänsterpartiet, Daniel Hedén från Socialdemokratin som tillsammans bedrivit oppositionsarbete mot nedläggningen i regionfullmäktige samt även Eva Svegborn från Nätverket för gemensam välfärd.

Manifestationen blev lyckad, men nu återstår kampen för resterande vårdcentraler i Malmö då den borgerliga femklövern utlyst ytterligare nedskärningar i primärvården.

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER