RSS

Socialistisk välfärdsbudget nekad proposition – igen

sön, jul 3, 2011

Aktiviteter

Västerviks Kommunfullmäktiges sammanträde torsdagen den 30 juni blev långt. Sammanträdets huvudpunkt ”Strategisk plan för Västerviks kommun 2012-2014” hade på ett strategiskt vis placerats i slutet av dagordningen. Efter flera timmars meningslöst pladder om revision, hållbarhetsbokslut, ABBA-kändisen Björn Ulvéus skrytbygge på Slotssholmen och landgångspaus var det dags.

Den borgerliga majoriteten bestående av regeringspartierna plus VDM, ett småborgerligt lokalparti, hade sin budget med fortsatta privatiseringar och nedskärningar av välfärden. Låtsasoppositionen bestående av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet hade var sitt budgetförslag, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna hade ”förbättringsförslag” till de andra borgerliga partiernas budget. Sist ut var Socialisternas Välfärdsbudget för Västerviks kommun.

Utgången blev som väntat att den under Harald Hjalmarsson ledda borgerliga majoritetens budget röstades igenom. För låtsas oppositionens del handlade kritiken mot Hjalmarsson och hans anhang endast om att han inte ”balanserade budgeten” tillräckligt bra. Något som dem minsann skulle göra bättre.

Du har varje år budgeterat överskott men ändå fått underskott. Hur skall vi kunna lita på dig nu?

Frågade psykologen Tomas Marklund från Vänsterpartiet Hjalmarsson, som om detta vore vad ”socialister” bör kräva. Hjalmarsson som enda talare för Moderaterna försvarade sig med att i sin tur anklaga låtsasoppositionen för att inte kunna ”balansera” sina budgetar. Likt två fraktioner av samma borgerliga parti stod alltså ”oppositionen” mot majoriteten och anklagade varandra för samma saker.
Att konsekvensen av ”budgetbalansering” är nedskärningar och välfärdsslakt verkade inte bekymra varken socialdemokrater eller vänsterpartister.

Socialisternas Välfärdsbudget för 2012 – 2014 nekades även denna gång proposition, med motivationen att den bryter mot samma balanskrav som politikerna anklagar varandra för att inte följa.

Nyttarbetarparti.se rekommenderar intresserade att se debatten via länken nedan.
Socialisternas representant gjorde tre uttalanden under debatten, först en presentation av budgetens innehåll och sedan ett replikskifte med Harald Hjalmarsson, under vilket Hjalmarsson knappast hade mycket att säga.

Anmärkningsvärt för debatten var också att Sverigedemokraternas representant Bo Karlsson talade om det allvarliga i ungdomars alienerade syn på demokratiska rättigheter som t ex rösträtt. Att det var farligt att en stor andel av dagens ungdomar anser att det vore ”bättre med en stark ledare”. Alltså frågor som man annars kunde vänta sig att Socialdemokraterna i församlingen skulle ta upp.

Se debatten, punkt 13 på dagordningen:
Kommunens Webb-tv

Läs budgeten i sin helhet:
Socialistisk Välfärdsbudget för Västerviks kommun 2012 – 2014

Läs Daniel Ankarloos analys:
Vad synliggöra Socialisterna i Västervik?

Ladda ner:
Johannes Regells presentation

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER