RSS

Upploppen i England och klassamhället – Dan Persson

tor, aug 18, 2011

Texter, Världen runt omkring oss

I Tottenham, där upploppen startade, var den utlösande faktorn polisens avrättning av Mark Duggan, de efterföljande lögnerna och den hjärtlösa behandlingen av hans familj och vänner. Ingen polis har dragits inför skranket under de senaste 40 åren, för folk som tagits i förvar och sedan dött. Detta trots ett genomsnittligt dödstal på en död per vecka. Med största sannolikhet kommer heller inte avrättningen på Mark Duggan att leda till någon förändring. Tidigare under 2011 demonstrerade över tusen personer i södra London för reggaeartisten Smiley Culture som polisen anklagat för att ha knivskurit sig själv till döds, allt medan polisen var hemma hos honom.

Polisens trakasserier och rasism har drabbat, fram för allt, unga svart samt asiater. Exempelvis är chansen 26 gånger högre att svarta blir stoppade och genomsökta av polis än vita människor.

Den nyliberala eran fick tidigt fäste i Storbritannien genom Margaret Thatchers valseger 1979. Hennes politiska själ har sedan dess aldrig lämnat Storbritannien, trots att Labour suttit vid rodret i tretton år. Numera är det de konservativa med David Cameron i spetsen som återtagit posten som premiärminister.

Margaret Thatcher fick på ålderns höst frågan om vad som var hennes största politiska bedrift, svarade hon med två ord: ”New Labour”. Storbritannien är idag mindre jämlikt än det var på 1930-talet. Den samlade förmögenheten för de 1000 rikaste människorna steg med 60 miljarder pund år 2011 till att bli cirka 400 miljarder pund. Samtidigt som ungdomar lämnar skolan för gå ut i arbetslöshet, helt utan framtidshopp.

Olika förklaringar ploppar upp, många ropar på fler poliser och hårdare tag. Caroline Szyber, riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson för Kristdemokraterna, skriver i Aftonbladet den 13/8. Hon menar att ”ungas uppväxtvillkor” är viktigt och därmed föräldrarnas roll under uppväxten. Underförstått är det föräldrarnas fel att kravallerna utvecklats, ty unga får inga ”normer”. Föräldrarna ska få mer stöd och ges möjlighet till ”större ansvar”. Vad det nu betyder? Emellertid är levnadsförhållandena i Londons förorter något annorlunda än kretsen kring henne själv. Mer än 40 procent av barnen i London kommer från familjer med en ensamstående förälder, vilket är dubbelt mot genomsnittet i Storbritannien. (National Statistics, United Kingdom, 2005) Speciellt vanligt är detta hos hushåll i med låg inkomst.

I en mening meddelar Szyber att KD inte glömmer bort kampen mot ”sociala orättvisor”. I samma andetag tillägger hon också ”behovet av tydlighet från rättsväsendet sida.” Möjligen är det polisens tydlighet som är en av orsakerna till själva upploppen. Polisens rasism och brutalitet, Malmöpolisens rasistiska tillmälen förekommer i hög grad också hos Londons poliskår som dessutom avslöjats vara korrumperad i avlyssningsaffären kring Murdochs media. Politiker som för en tid sedan ertappats med att mygla och använt skattepengar för exempelvis ombyggnad av eget boende, sitter idag i parlamentet och moraliserar över upploppets ungdomar.

Upploppen är de fattigas desperata vrål konstaterar författarinnan Susanna Alakoski och ställer samtidigt frågan: ”Varför är människan så desperat att hon tuttar fyr på sin egen stad?

Dan Persson,
Visby,
Augusti 2011

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER