RSS

Innebörden av ”organisatorisk förändring” – Daniel Bergström

fre, aug 26, 2011

Krönikor, Texter

Jag vaknade en tisdag och kände att det här skulle bli en riktigt dålig dag. Jag kände, som ni kanske kan känna igen er i, att jag var hängig och kände mig omotiverad att kliva upp ur sängen. Jag var väldigt nära att ringa och sjukanmäla mig, men kände att jag likväl kan åka till arbetet och tjäna pengar så har jag lite roligare nästa månad med en bra lön.

Det som händer när jag kommer in till arbetsplatsen är att jag och mina kollegor blir inkallade på ett ”informationsmöte”. På detta informationsmötet blir vi informerade om hur företaget arbetar generellt på marknaden man är verksam inom. Jag blir då lite konfunderad och tänker att det hade jag såklart redan full koll på. Det som följer är att företaget berättar att nu ska man göra en ”organisatorisk förändring”, vilket även kommer påverka mitt kontor. Det hela resulterar i att den avdelning jag flyttade till ungefär vid årsskiftet nu ska läggas ner och verksamheten flyttas till en extern leverantör.

Såklart börjande man snart fundera över vad följden blir för mig och mina arbetskamrater. Tydligen ska vi portioneras ut i andra avdelningar där det finns plats. Skönt att inte förlora jobbet, såklart. Men otroligt ledsamt att flytten blir nästa vecka, alltså tre dagar från och med beskedet om förändringen.
Detta betyder såklart att företaget självt funderat över omstruktureringen sedan jag vet inte när, garanterat längre än den veckan som gått. Man kan tänka sig att det kunde gått att prata med de anställda på berörd avdelning och föra en dialog om vad som kommer hända och kanske möta vissa önskemål för att få en så smärtfri övergång som möjligt. Det kom även fram att detta såklart skulle vara fackförhandlat, hela omstruktureringen. Jag blev då frågvis över hur det kommer sig att jag som medlem i fackförbundet inte fått information från fackets sida att man förhandlar om min arbetssituation. Svaret på detta var att eftersom jag är anställd via bemmaningsföretag och därmed räknas som ”konsult” så gäller inte det mig. Att mina kollegor som är anställda direkt av företaget inte fått någon information heller var dock ett faktum.

Jag och mina kamrater känner oss förbisedda från ledningens sida och har nu i praktiken fått veta innebörden av en ”organisatorisk förändring”. Vi finner det ytterst lustigt och lite obehagligt att orden aldrig kan yttras i positiva situationer, där det faktiskt leder till fördelar för oss anställda som faktiskt bringar vinst till företaget vi arbetar på – och oftast över förväntat resultat!

Företag vill gärna ha lojalitet och tilltro, men tillbaks ger ledningen inte mycket alls!

Daniel Bergström,
Kalmar
Augusti 2011

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER