RSS

11 september och media – Dan Persson

ons, sep 28, 2011

Texter, Världen runt omkring oss

Det är nu tio år sedan två passagerarplan körde rakt in i New Yorks stolthet, World Trade Center, vilket fick som följd att 2983 människor miste sina liv. Något dygn efter attentatet proklamerade EU:s regeringschefer tre minuters tystnad för att visa deltagande med den amerikanska tragedin. Den 14 september, klockan 12:00 stannade tåg och tunnelbanor i Sverige för en minnesstund. Nu tio år senare ägnar SVT nästan ett helt dygn åt händelsen, Claes Elfsberg ledde programmet direkt från Ground Zero. Tidningarna var fyllda med artiklar, DN hade till och med prytt sportbilagan med foto från attentatet.

Det dröjde inte ens en månad, 7 oktober 2001, för Bush-administrationen att låta bomberna regna över Afghanistan. Trots att den afghanska talibanregeringen var villiga att utlämna Usama bin Ladin till amerikanerna.
Emellertid såg Bush möjligheten att förverkliga en plan de haft långt före 11 september och förhandlat med talibanerna om, nämligen att säkra en transportled för olja från Centralasien.
Nu fick de ett alibi till anfall; Usama bin Ladin. För att få med så många som möjligt tog George Bush till brösttoner ”alla som inte är med oss, är emot oss”. Cowboysnacket fick effekt, Göran Persson och hela borgerligheten stod givakt. Nåväl det hade de nog gjort utan brösttoner.

Hur många liv det har kostat det afghanska folket är osäkert, ty som general Tommy Franks deklarerade att ”we dont do body count”, trots att de enligt internationell lagstiftning är skyldiga till detta. Dock finns uppskattningar på att 20 000 dödats. Den afghanska kvinnoorganisationen, RAWA, rapporterade att över 50 000 svalt eller frös ihjäl till följd av ödeläggelse av infrastruktur, enbart genom USA:s bombningar.
Den 20 mars 2003 genomfördes invasionen av Irak. Förspelet i dramat var att Saddam Husseins hade kärnvapen och var lierad med bin Ladin. Bush lyckades skrapa ihop 34 länder som kallades ”de villigas koalition”. Av dessa ingår uppskrämda stater som utsatts för direkta hot, men också länder i vilka staten totalt blivit upplöst som Somalia.
Organisationen Iraq Body Count kalkylerar med att över 150 000 dödats sedan mars 2003, av dessa räknas att 122 000 var civila. Människor som flytt ifrån Irak uppgår till 7,8 miljoner.

Det är inte bara regeringen Reinfeldt som är USA behjälplig. Socialdemokraterna och Miljöpartiet är lika goda rövslickare. De sistnämnda som dessutom har miljö i partinamnet, utgör själva garantin på att Sverige kan fortsätta sitt krigsuppdrag i Afghanistan, trots att krig är en av den värsta miljöförstöraren av alla.
Medias snedvridna, kantrade rapportering kring 11 september innehåller inte bara ett vanligt svansande för överheten utan ett djupt underliggande förakt för den andra, för araben, för troende islamister, för folk som inte är som vi. Det är samma rasistiska förakt, samma förakt för jämlikhet som framkallar den desperata vrede ur vilken attentatet den 11 september är en produkt.

I Nürnbergrättegångarna 1945 dömdes den tyska nazisten Paul Blobel till döden för brott mot mänskligheten sedan han beordrat massavrättning av 1160 judar som vedergällning för 10 tyska soldaters död. Alltså 116:1.
När Israel blev utsatt för raketbeskjutning från Gaza, motiverades den egna attacken med att 2 civila dödats. Den israeliska attacken dödade 1200 palestiniers liv. Således 600:1
Proportionen har alltså ökat men ingen blir idag dömd för brott. Det är ju bara araber.
Om vi räknar samman Afghanistan och Iraks döda 220 000 och delar det med dem som dog i New York 2983, skulle proportionen bli 220 000:74

Dan Persson,
Visby,
September 2011

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER