RSS

Rapport från Socialistdagarna 2012 i Västervik

ons, mar 28, 2012

Aktiviteter

Mellan fredagen den 23 till söndagen den 25 mars hölls Socialistdagarna 2012 i Västervik. Medlemmar och gäster från orter som Västervik, Kisa, Linköping, Malmö, Stockholm, Sundsvall, Umeå, Gävle, Kalmar, Visby och Göteborg samlades för att hålla organisationens tredje landsmöte, lyssna på föreläsningar, diskutera politik och umgås med kamrater. Under dagarna lanserades också organisationens arbetsplatssatsning i form av arbetsplatstidningen Väckarklockan.

Johannes Regell, Västervik och Petter Brunzell, Sundsvall leder mötet.
Foto: Pardis Rahmanfard.

Helgen inleddes uppsamling på lokalpub Torino med en spelning av protestsångaren Pól Mac Adaim från Belfast. Deltagarna från olika orter i landet hälsades välkomna och planerna för helgen drogs kort.

Lördagens första del bestod av Socialisternas tredje landsmöte. Ändringsförslag till organisationens stadgar och program diskuterades. En nationell ledning valdes för ett år framåt, Johannes Regell (ordförande, Västervik), Marcus Jansson (kassör, Gränna), Erik Åslund (Sundsvall) och Liselott Grenblad (Linköping) valdes om. Niclas Backlund (Stockholm) valdes tillsammans med David Gelebo (sekreterare, Malmö) in som nya i ledningen.

Efter landsmötet avslutats och alla deltagare ätit lunch fortsatte dagen med föreläsningar. Föreläsarna var samma som tidigare år fast med nya teman. Först ut var Daniel Ankarloo, f.d i ekonomisk historia och medlem av Malmös Socialistförening, som föreläste under temat ”Vad skilja socialisterna?”. Föreläsningen handlade om organisationen, dess dynamik och styrkor i relation till den uppsjö av vänstergrupper som existerar på vänsterkanten. Föreläsningen ledde till flera skratt från deltagarna men handlade också om vilka ”fallgropar” som föreläsaren ansåg att organisationen måste akta sig för.


Daniel Ankarloo från Malmö föreläser. Foto: Pardis Rahmanfard

Efter Ankarloos föredrag tog deltagarna en kort paus. Dagens andra föreläsare var Partik Olofsson, klubbordförande i Handels verkstadsklubb på Lagena i Jordbro. Olofsson har vid olika tillfällen gästat Västervik tidigare och då tala om strejken på Lagena vid midsommarhelgen 2009 och vad som ledde fram till strejken. Vid landsmötet 2012 berättade Patrik om vad som hänt sedan dess.
Olofsson inledde med att konstatera att rörelsen inte upphör med den specifika aktionen, i detta fall strejken. Han menade att strejkens nytta inte kunde bedömas utifrån annat än ett längre perspektiv.

I de direkta uppsägningsförhandlingarna fick vi inte ner antalet varslade särskilt mycket. Så ser man bara till detta var det väl ingen större seger. Sedan kom stämningen till Arbetsdomstolen som både företag och fackförbund försökte skrämma oss med. De försökte tvinga medlemmarna på Lagena att inte välja in oss, som deltagit i strejken, i klubbstyrelsen igen. Arbetsdomstolen användes för att skrämma medlemmarna men det fick motsatt effekt. Vi valdes om och nya valdes in i klubbens ledning.

Patrik Olofsson från Lagena i Jordbro föreläser. Foto: Pardis Rahmanfard

Under åren som följt sedan strejken, som handlade om just bemanningsföretag och anställningsformer har arbetarna på Lagena byggt ett stort nätverk som omfattar Sveriges 35 största lagerklubbar. Man fick igen motioner på Handels kongress och nu i avtalsrörelsen sätter man stor press på förbundet, som inget annat vill än att lägga sig platt.
Olofsson problematiserade nätverkets situation och berättade om vikten av att förankra det djupare neråt mot de ca 20.000 arbetare som nätverket omfattar.

All facklig opposition i Sverige har haft en svaghet i att den till största del bestått av ett skikt stridbara förtroendevalda. Dessa har man alltid kunnat köpa upp i organisationerna genom att erbjuda karriärsmöjligheter eller när detta inte funkat helt enkelt köpa ut dem genom att sparka och ta skadestånden. Vi måste stärka oss nedåt så att detta inte blir möjligt.

Efter Patrik Olofssons föredrag avslutades dagen. På kvällen återsamlades deltagarna för att äta gemensam middag och sedan ha stödfest för organisationen. Vid festen spelade Pól Mac Adaim från Belfast. Låtar framförda av Pól finns på Socialisternas kanal på youtube, Omdaning.

Pól Mac Adaim från Belfast spelar under kvällen. Foto: nyttarbetarparti.se

Helgen avslutades med att aktivister från de olika orterna där organisationen verkar, samlades på söndagen för att diskutera kommande aktiviteter. Diskussionerna handlade också om Socialisternas arbetsplatssatsning genom tidningen Väckarklockan som skall spridas på arbetsplatser runt om i landet. Efter detta avslutades helgen och kamraterna skildes åt.

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER