RSS

Demonstration mot förslaget att lägga ner ”Läkerolfabriken” i Gävle

tis, apr 17, 2012

Aktiviteter

Den 8:e mars fick arbetarna på den anrika godisfabriken i Gävle besked om att produktionen är planerad att flyttas. Enligt Cloetta är avsikten att stänga fabrikerna i Gävle, Alingsås och Aura i Finland för att flytta produktionen till Ljungsbro samt Levice i Slovakien.

Demonstrationståget på väg. Foto: nyttarbetarparti.se

Arbetarna på fabriken i Gävle har beslutat att ta strid. I samband med detta har ett nätverk som heter Läkerolarbetarnas vänner skapats där personer som känner sig manade att hjälpa till i arbetarnas kamp kan samlas. Läkerolarbetarnas vänner har tillsammans med arbetarna själva organiserat en demonstration som gick av stapeln lördagen den 14:e april.
Demonstrationen föregicks av flygbladsutdelande och namninsamlingar i olika delar av Gävle.

Demonstrationståget samlades ett par hundra meter från fabriken där klubbordföranden Wellington Ikuobase välkomnade deltagarna med nyheten att han inte längre är utestängd från arbetsplatsen. Wellington har sedan den 5:e april, mitt under pågående förhandlingar, varit utestängd av arbetsgivaren efter en incident där en annan anställd säger sig ha blivit hotad av Wellington. Wellington själv berättar att han var utestängd för att företaget ville tysta honom i egenskap av fackligt aktiv.

Wellington Ikuobase talar. Foto: nyttarbetarparti.se

Efter välkomnandet spelade trubaduren Jonas ”Plonky” Eriksson ett par visor av Cornelis Vreeswijk och Joe Hill.

Jonas ”Plonky” Eriksson spelar för mötesdeltagarna. Foto: nyttarbetarparti.se

Samlingen avslutades med att Jonas Ryberg som varit drivande i att samla Läkerolarbetarnas vänner presenterade sig och hälsade deltagarna välkomna.

Wellington och huvudskyddsombudet Mario Izquierdo bad deltagarna att forma ett led som tågade från Philipssonstomten genom det fabriksområdet där Läkerolfabriken ligger.

Jonas Ryberg talar. Foto: nyttarbetarparti.se

Tåget gick därefter genom delar av Brynäs och sedan vidare genom stadsdelen Söder. Vid det här laget hade talkörerna blivit mer samstämda och andan var god med slagord som ”Gör det rätta, bojkotta Cloetta” och ”Vad vill vi ha? Läkerol kvar!”.

Tågets slutmål var stortorget där Wellington återigen presenterade sig och berättade om att de bestämt sig för att ta strid. Wellington förklarade hur detta inte bara är viktigt för Läkerolarbetarna utan hur denna strid, liksom alla av detta slag, är avgörande för arbetarrörelsen i Sverige och världen.

Därefter talade Hans Svedberg i egenskap av ordförande för LO-distriktet. Han beskrev hur mönstret känns igen från de tidigare nedläggningar som regionen fått erfara.

Hans Wahlström talade i egenskap av gävlebo, socialdemokrat och tidigare Läkerolanställd och betonade vikten av att engagera sig och ta strid.

Avslutningsvis tackade Jonas Ryberg deltagarna och manade till fortsatt stöd till Läkerolarbetarna.

Stöduttalande från Socialisternas nationella ledning:
Allt stöd till arbetarna på ”läkerolfabriken” i Gävle!

Hjälp till:
Läkerolarbetarnas namninsamling

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER