RSS

Axel Gruvaeus – Första maj 2012

lör, Maj 5, 2012

Tal

Tal hållet den 1/5 2012 på Vråken i Kisa av Axel Gruvaeus, ledamot av Kindas kommunfullmäktige av Socialisterna – Välfärdspartiet.

Hej och välkomna ni som hittat hit!
Vi har samlats här idag som en del i uppmärksammandet av arbetarrörelsens högtidsdag. Jag säger uppmärksammande, eftersom vad som förr var en dag för att visa upp rörelsens styrka numera rent praktiskt får ses som en dag då våra organisationer och ideér exponeras mer i rampljuset.
Tyvärr kunde man önska att läget skulle vara bättre, och att jag här skulle komma med det ena glädjande beskedet efter det andra.

Tyvärr kan jag inte göra det. Situationen globalt och lokalt är inget vidare. Kapitalismen upplever en av sina värsta kriser någonsin, och den ena medicin som ges av världsamfundet är garantier för nya och upprepade kriser. Detta genom ”förtroendeåtgärder” och privatiseringar, i klarspråk att man tvingar samhällen att skära ner och ge upp kontroll över sina resurser för att riskkapitalister inte ska känna sig rädda för att någon skulle komma på tanken att beskatta dem.

Axel Gruvaeus, första maj 2012, Vråken Kisa. Foto: nyttarbetarparti.se

Vilket inte är något märkligt i sig, för man får inte tro att det här är den sista krisen, och att man kan för alltid förhindra dem. Kriserna är en ofrånkomlig del av det ekonomiska system vi idag lever i. Utan den insikten går det heller inte på allvar resa en politik som utmanar kriserna.

Räddning från nya kriser kan aldrig komma genom ”budgetansvar” eller ”ansvar för statsfinanserna” det är inte på det sättet ekonomin fungerar. Tvärt om. Kriserna är en reaktion på försämrad köpkraft, och därmed rädsla för investering, vilket fryser ekonomin. Åtstramingar och besparingar i kristider är alltså ett medel för att fördjupa krisen. Investeringar, framförallt i nya arbetstillfällen är ett sätt att förkorta dem och mildra krisernas verkningar. Det finns exempel på kriser tidigare hanterats på detta sätt.

De så kallade ”marknadslösningarna” å andra sidan, oavsett om de handlar om nya krediter, genom privatiseringar eller bara att man ska lämna det hela orört från politiskt håll är bara att bygga upp förutsättningar för nya kriser.

På närmare plan, här och nu för oss, i Kinda kommun och alla andra kommuner med oss får ”krishanteringen” även andra konsekvenser.

Precis som under kriserna under 90talet har arbete och välfärd utsatts för attacker.
Arbete genom att krisernas konsekvens för kapitalen är att göra sig av med delar av produktionen, det vill säga arbete. Folk sparkas i krisernas spår och nyanställningarna uteblir i mångt och mycket. I vart fall i fast form.

Konsekvenserna blir också kännbara för samhällservicen och för välfärden. Oavsett att vårt land har en stark ekonomi beläggs vi med strypkoppel. Trots gigantiska offentliga överskott och en negativ statskuld skärs det ner och sparas. ”För förtroendets skull” säger man. Förtroende för vad undrar jag då. Förtroendet om att oavsett hur bra eller dåligt det går, hur mycket värde som skapas eller inte skapas så ska vi få det sämre?

För det ska ni ha klart för er, när Borg eller hans motsvarigheter i EU:s topp talar om trovärdighet och ansvar, då är det trovärdigheten och ansvaret för kapitalets vinster man talar om. Det har man ju så tydligt visat att det inte spelar någon som helst roll om ekonomin är bra eller dålig, något bättre kan ni inte räkna med att få.

Här i kommunen så har vi så sent som förra måndagen sett resultaten av svältpolitikens strypkoppel. En i princip enig kommunfullmäktige, där vi endast var tre ledamöter som röstade mot, valde att införa nya besparingar i kommunens verksamhet. Budgeterna för barn och utbildning och för socialverksamheten ska skäras med miljonbelopp. Anledningen? Att kommunen inte har fått det ekonomiska resultat man hade hoppats på. Inte att verksamheten ”är för stor” sett till antalet som använder eller behöver den utan rent krasst att man godtyckligt tycker att man behöver samla mer pengar på hög.

Nej mina vänner, minns det nästa gång ni hör det talas om att göra rätt satsningar eller ta ansvar för finanser. Kriserna och nedskärningspolitiken i våra kommuner kommer inte att avta för det. Vill man ha något annat måste det börjas ställas krav som inte tar hänsyn till riskkapitalister och börsspekulanter. Med det vill jag önska er en fortsatt trevlig dag och att vi tillsammans med alla andra vanliga människor kan vrida vårt samhälle tillbaka ur händerna på bankirer och toppolitikerna i deras knän och därefter kunna blicka framåt mot något helt annat än vad vi har idag. Tack för mig!

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER