RSS

Erik Åslund – Första maj 2012 (video)

lör, maj 5, 2012

Tal

Tal hållet den 1/5 2012 på Stora torget i Sundsvall av Erik Åslund, ordförande Sundsvalls Socialistförening. Vid 2012 års första majmöte deltog runt 400 personer.

Kära kamrater!
Den 26 maj 1879 tändes en gnista som skulle bli en eldstorm, den dagen tystnade alla sågverk i sundsvallstrakten utom ett.
Dåtidens löneslavar och förtryckta arbetare sa ifrån! Dom arbetsvägrade och gick ut i strejk för att kräva en dräglig lön. För när dom borgerliga ägarna till sågverken fick 3 miljoner kronor av staten, då sänkte man lönerna för arbetarna.

Erik Åslund, första maj 2012, Torget Sundsvall. Foto: nyttarbetarparti.se

Först när soldater och kanonbåtar kallades in och man hotade med fängelse, först då återupptogs arbetet, först då var slaget förlorat, för den gången.
Denna strejk var den största i sin tid i svensk arbetarhistorias vagga. Denna strejk blev senare känd som sundsvallsstrejken och den hade sitt läger bara nån kilometer härifrån.

Video:

Denna enskilda händelse är bara en av många saker som dom gamla klasskämparna har testamenterat till oss. Detta är vårt arv att förvalta!

Har vi gjort det? Skulle dessa män och kvinnor kunna titta på oss och vårt arbete med stolthet? På samma sätt som vi gör på deras? Självklart inte, för dagens arbetarrörelse i sverige, är som en björn som försover sig i sitt ide.
Den gör det som en påminnelse om en försvunnen epok. Den är inte längre stridbar och därför är den inte heller längre en arbetarrörelse.

Mer än hundra år senare är ännu en gång de borgerligas ord lag i Sundsvall, inte bara i våran stad utan i hela landet. Aldrig nånsin har människor ifrågasatt så lite.

När dom talar om naturlig arbetslöshet och nedskärningar, då tiger vi och nickar. När dom slaktar våran välfärd och sätter barn i fattigdom med sin politik, då tiger vi och nickar! Gång efter gång så godtar vi denna rasering av det solidariska välfärdssverige.

Det land som arbetarklassen har byggt upp hackar nu dom borgerliga sönder bit för bit. Och detta pågår medans vi tiger! man ska vara glad att man har ett jobb säger dom. Men vi är inte glada vi är redigt förbannade!

Förbannade på att leva i ett land där ca 13% av alla barn lever i fattigdom, där massarbetslösheten ligger på 7,7% och detta samtidigt som riskkapitalister plundrar våra skolor och vårdhem, och där en direktör tjänar i snitt 47 gånger mer än en arbetare, där din pension knappt är dräglig, där fasta trygga anställningar har bytts ut mot bemaningsföretag och osäkra visstidsanställningar, där a-kassa och sjukersättningar mest liknar ett socialbidrag, där de ungas kunskapsnivå sjunker men betygsinflationen växer, där välfärd är till för dom som har råd med den och inte dom som behöver den mest, där det sparas in och säljs ut!

Titta bara på våran stad, där den så kallade koalitionen med kommunalrådet Magnus Sjödin i spetsen ska sälja all personlig assistans i kommunal regi till privata vårdbolag. Även fast en tredjedel av dom som är i behov av denna vårdform har valt just kommunal regi.
Tydligen ska detta spara in 5,2 miljoner kronor per år, hävdar dom. Tydligen är det viktigare att spara pengar än att faktiskt demokratiskt följa människors val och beslut. Om det här är vad koalitionen som styr denna kommun kallar demokrati, då kallar jag det ett jävla bedrägeri!
När man lägger ut våran äldre befolknings omsorg till försäljning säger man att man gör det för att höja kvalitén, för att man värnar om dom äldre. Man nämner aldrig att den enda forskningsrapporten som berör ämnet, pekar på att det saknas belägg för att privatiseringar inom vård, skola och omsorg skulle leda till förbättringar i kvalité.

När forskning visade att passivrökning var skadligt, då förbjöd man rökning i vissa offentliga miljöer. När forskning visade att bilbälten räddade markant fler liv i trafiken, då vart det lag på att ha bälte på sig. När forskning visar att privatiseringar inte alls leder till det bättre, ja då skyndar man på processen ännu mer. Det är skamligt och politikerna i kommunhuset borde skämmas!

Vi måste kräva det vi har rätt till. En i grunden god och likvärdig vård och undervisning för samhällets alla äldre och unga. I grunden en kommun som tjänar sina medborgare och inte privata vårdbolags redan feta plånböcker.
Vi måste återigen tända gnistan och låta den växa till en eldstorm, till en rörelse som är solidarisk och stridbar, en arbetarrörelse. Detta är vårt ansvar, detta är vår plikt!

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER