RSS

Rapport från filmvisning i Stockholm

sön, maj 13, 2012

Aktiviteter

Lördag kväll den 28 april hade Socialisterna i Stockholm tillsammans med Kvinnors rätt, Iransk-svenska arbetarsolidaritetskommittén och Arbetarsocialisternas organisation ordnat filmvisning vid Fridhemsplan. 15 personer kom för att se dokumentären Fackklubb 459 – Sista striden på bagarn. Filmens huvudperson Frances Tuuloskorpi deltog och inledde med att berätta om bakgrunden till striden på Skogaholmsbageriet och hur dokumentären kom till.

Filmen handlade om fackklubb 459 och dess sista fackliga strid. Bageriet skulle läggas ner men personalen hade fått reda på att de blivit uppköpta av ett annat bageri. Där startar striden om att ha kvar sin anställning, lön och tidigare avtal. Vi får följa personalens tankar och diskussioner i klubbrummet. Vikten av att alla är med och att alla beslut är demokratiskt fattade. Ombudsmännens roll, och avsaknaden av stöd, i förhållande till klubbens eget agerande. Klubben med ordföranden Frances Tuuloskorpi hade under de tidigare 20 åren vunnit en rad segrar och arbetsplatsen hade därför lokala avtal som var bättre än de centrala kollektivavtalen. Men företaget, Bageri Skogaholm, hade bestämt sig att bageriet skulle bort. Fackklubb 459 handlar om fackföreningsrörelsens vägval: Samförstånd eller kamp. Filmarna Susanna Edwards och Mikael Olsson hade i nästan ett år följt arbetarna vid Skogaholms och Schulstads bagerier i Stockholm. Filmen spelades först in öppet och sedan i smyg av arbetarna då ledningen inte släppte in filmteamet.

Efter filmen berättar Frances att all personal erbjöds arbete på Schulstads bageri i Stockholm, dit produktionen flyttade. De fick också behålla sina löner. Sedan fortsatte striderna på den nya arbetsplatsen. Talet om ny nedläggning och flytt av produktion gjorde att det inte blev så mycket mer förbättringar. Schulstad stängdes efter två år och flyttades ut i landet. De fick däremot igenom bättre avgångsvederlag än vid den tidigare flytten.

Frances poängterar den skärpta utsugningsgraden som sker på alla våra arbetsplatser idag, och att det är vi själva, arbetarklassen, som accepterar detta. Att rädslan för avsked eller repression gör att vi anpassar oss. Frances berättade även om sin bok ”Hopsnackat”. En lyckad kväll med givande diskussion.

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER