RSS

Saudiarabien och vapenexporten – Dan Persson

sön, maj 13, 2012

Texter, Världen runt omkring oss

Politiker skriver ofta mycket respektabla deklarationer och lagar med goda syften. Emellertid i ett kapitalistiskt samhälle brukar det skrivna innehållet brytas innan bläcket torkat på pappret, om affärerna kräver. Enligt svensk lag är all vapenexport förbjuden. Trots detta var Sverige en av världens största vapenexportörer på sjunde plats 2010. Hur kommer det sig?

Svaret heter undantag vilket görs rutinmässigt. De rutinmässiga undantagen har ökat och därmed har vapenexporten ökat från 3,1 miljarder kronor år 2001 till 13,6 miljarder kronor år 2009. Export till vilka regimer som helst, bara de är godkända av USA.

Även EU har på pappret hårda regler mot vapenexport och ”teknik eller material som kommer att användas för internt förtryck”, till regimer som bryter mot mänskliga rättigheter. Skrivningen inkluderar såväl Ericssons och Telia Sonera hjälp till regimen i Syrien, respektive Vitryssland att övervaka den egna befolkningen.

EU:s mening är att förhindra vapenexport Så här formulerars detta i en rättsakt: ”Medlemsstaterna är fast beslutna att förhindra export av militärteknik och krigsmateriel som kan användas för internt förtryck eller internationell aggression eller bidra till regional instabilitet.
Saudiarabien fyller båda kriterierna med råge det interna förtrycket är bland de hårdaste i världen, internationell aggression, ja de ockuperar Bahrain. (Läs gärna: Rådets gemensamma ståndpunkt 2008/944/GUSP, finns på internet)

Att Carl Bildt inte ser något fel med vapenförsäljningen till diktaturer, typ Saudiarabien, och dessutom använder en knarklangares logik, är mer väntat en oväntat. Han påstår nämligen: ”Det är inte så att världen saknar pansarvärnsrobotar. Hade läget för mänskliga rättigheter varit bättre för att de köpte franska i stället.”

Jämför med vad knarklangaren säger när polisen haffat honom: -Vadå, annars köper ju de av Berra.

En fd fackföreningsledare, numera tillförordnad ordförande hos socialdemokraterna Stefan Löfven, vill sälja vapen av ”försvarspolitiska skäl”.

Räknat per person var Sverige världens största vapenexportör under 2010. Världens 15 största vapenexportörer, däribland Sverige, stod tillsammans för mer än 95 procent av exporten under den senaste tioårsperioden. De resterande fem procenten är fördelade på mer än 50 länder.

Löfvens skäl är självfallet grundfalskt. Antingen är karln naturdum, eller forsätter han bara sitt värv att stödja företagsägarna i vått och torrt.

Det verkliga skälet till vapenexporten är den heliga profiten, vinsten och då väger inte mänskliga rättigheter och demokrati mycket. Och när de dessutom kan köpas av Berra.

Upphäv all vapenproduktion.
Det finns vettigare saker att producera.

Dan Persson,
Visby,
maj 2012

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER