RSS

Läkerolarbetarna skakade om storstadsrytmen

mån, maj 21, 2012

Aktiviteter

Det är en så kallad röd dag (den 17 maj) och en buss står redo vid Joe Hill-platsen utanför Folkets hus i Gävle. Kameror står uppställda och lokaltidningarna är uppenbart intresserade av att få ett par ord med de mer kända ansiktena. Samlingen började halv 11 och en dryg halvtimme senare var siste man ombord och ekipaget åkte mot Stockholm. I bussen var det endast ett par tomma säten och stämningen var god. Några påpekade att de ändå saknade 80 000 gävlebor.

Demonstrationståget på väg. Foto: nyttarbetarparti.se

Fackklubbsordföranden Wellington Ikuobase välkomnade deltagarna följt av att Jonas Ryberg från Läkerolarbetarnas vänner förberedde resenärerna med praktisk information om dagen.

Väl på plats i Stockholm så inväntade nätverket Välfärd utan vinst som stod som konferencier för arrangemanget.
Deltagarna samlades vid Sergels torg där Wellington Ikuobase och huvudskyddsombudet Mario Izquierdo hälsade alla med varsitt anförande.

Mario Izquierdo talar på Sergelstorg. Foto: nyttarbetarparti.se

De båda sammanfattade vad Läkerolarbetarna gått igenom från att ha blivit en del av Cloettakoncernen med löfte om att jobben var säkra till att kort därefter få information om att ledningen planerar att flytta produktionen till Slovakien. De berättade om den kamp som arbetarna gemensamt beslutat sig att ta och vad som hänt sen dess.
Både Wellington och Mario var tydliga med att påpeka att frågan inte bara gäller fabriken i Gävle utan att detta angår hela den internationella arbetarrörelsen.

Ulla Andersson höll en appell i egenskap av vänsterpartistisk ekonomisk taleskvinna där hon talade om hur våra gemensamma pensionsfonder blir föremål för riskkapitalbolagens cyniska ekonomiska nycker.

Ulla Andersson talar. Foto: nyttarbetarparti.se

Efter öppningsanförandena så följde flera stödappeller. Först ut var Jannis Konstantis från SEKOs tunnelbanestation följt av Gunnar Westin från SEKO Postklubb Södra Stockholm.

Jannis Konstantis. Foto: nyttarbetarparti.se

Gunnar Westin. Foto: nyttarbetarparti.se

Även Bilbo Göransson från Kommunal, Arne Johansson från nätverket Välfärd utan vinst och Mehrnosh Shafiee från det iranska vänsternätverket Shora höll stödappell.

Bilbo Göransson. Foto: nyttarbetarparti.se

Arne Johansson. Foto: nyttarbetarparti.se

Mehrnosh Shafiee. Foto: nyttarbetarparti.se

På arrangörernas order ställde deltagarna upp sig i ett tåg som gick längs Hamngatan mot Stureplan. Demonstrationstågets slutdestination var Humlegården och längst dess framfart så var det ingen tvekan om att Läkerolarbetarna skakade om i huvudstaden.
Framförallt när tåget gick förbi Stureplan och passerade ägaren Nordic Capitals huvudkontor så var det nog fler än en söndagsflanör som satte i vrångstrupen.

Under dagen var föreningen Läkerolarbetarnas vänner på plats med bössor för insamling till Läkerolarbetarnas stödfond.

Avslutningsvis nådde demonstrationståget Humlegården där deltagarna avtackades.
Ett busslass gävlebor kunde med stärkt kampglöd lämna den soliga huvudstaden för att åka hem och fortsätta kampen.

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER