RSS

Hur vill vi egentligen ha det? – Jacob Hoffsten

Västerviks kommuns styrande partier, med den ständigt leende Harald Hjalmarsson i spetsen och låtsasoppositionen i släptåg, brukar gärna försöka påskina att Västervik är en stad det ”går bra för”. Att vi ”återhämtat oss” från det hårda slag som flytten av Electrolux innebar och att vi ”i samförstånd” går framåt mot en ljusnande framtid. Vid infarten växer nya affärer upp och en neonlysande skylt meddelar att Moderaterna ”älskar Tjust”.

I bilden: Valaffisch från valet 2010.

Men hur ser det ut bakom fasaden? I skrivande stund är 75 kommunalt anställda personer varslade och fler lär det bli. Bland de nedskärningshotade verksamheterna finns fritidsgårdar och vuxenutbildning. Omsorg om våra äldre och handikappade går inte heller fria när nedskärningskniven går varm över vår gemensamma välfärd, nyligen meddelades att över 60 tjänster skall tas bort här. Och då få tillåts arbeta heltid inom äldreomsorgen är antalet personer som blir arbetslösa många fler än 60.

Det kanske är dags att vi västerviksbor frågar oss vad det är för stad vi vill ha. Vad är nyttan med att kunna köpa en borrmaskin på i ett flertal butiker när så grundläggande samhällsfunktioner som brandförsvaret lättvindigt vingklipps som en ”sparåtgärd” och där antalet lärare fluktuerar med konjunkturen? Vad är nyttan med lågprisbutik efter lågprisbutik när våra unga knappt lär sig räkna och läsa i skolan? Är detta ett mått på framgång eller ens värt att kalla för ”utveckling”? Det vore intressant att se hur många arbetstillfällen som försvunnit inom skolan och äldre- och handikappomsorgen tillsammans med kommunens andra verksamheter för varje nytt jobb inom handeln.

Så länge vi tillåter ett styre som accepterar kommunallagens balanskrav, som innebär ständiga nedskärningar, men ignorerar socialtjänstlagen och skollagen som ska trygga medborgarnas tillgång till trygghet och utbildning, kommer vi se det vi tagit för givet tas ifrån oss.

Antingen skärper vi till oss, eller så kanske vi skulle fundera på en ny text till skylten vid infarten. Västerviks kommun – ungefär som Grekland, fast hemma och utan protester.

Jacob Hoffsten,
styrelseledamot i Västerviks Socialistförening
tillika ersättare i Västerviks kommunfullmäktige för
Socialisterna – Välfärdspartiet,
juni 2012

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER