RSS

Det är dags att vi utrotar den sjukdom som klassamhället är – Rickard Altin

tis, jun 5, 2012

Krönikor, Texter

Här om dagen, bland alla dom andra som har passerat. Medan vi betalade våra räkningar, färdades till våra arbeten och kysste dom vi älskar. Då släpptes en ny rapport från FNs barnfond Unicef som visar att 7,3 procent av Sveriges barn lever under den nationella fattigdomsgränsen. Detta är de sämsta sifforna bland alla nordiska länder, detta är rent ut sagt vidrigt! Men framför allt är detta påföljden av den kallhamrade politik som styr detta land och genomsyrar hela vårt samhälle.

Detta är ett barn av sin tid, det är en direkt konsekvens av det brutalare klassamhälle som nu vidgas och uppmuntras av de borgerliga och deras knähundar. Överallt försöker nu förespråkare av just denna politiska linje hitta på ursäkter och bortförklaringar likt ett barn som har kissat i byxorna. För om denna rapport stämmer innebär det att deras politik inte alls är den frälsning för folket som man har lovat utan snarare förödande och en dödsdom för dom längst ner på samhällets pyramid.

Men fakta kvarstår, bland jämförelsen av 35 rika länder kommer Sverige först på 22:a plats när rapporten undersöker hur stort fattigdomsgapet tillåts bli i varje land. Ett av länderna som kommer före oss är Grekland, ett land som står vid sin ekonomiska ruins brant och stirrar ner.

Unicefs barnfattigdomsrapport visar dock på en mindre barnfattigdom i Sverige än vad Rädda Barnens mätningar tidigare visat på. Detta är ett av grundargumenten för dom människor som försöker se denna rapport som något bra, som ett positivt tecken. Men det beror på att Rädda barnen använder en annan måttstock och definierar fattigdomsgränsen vid lägre än 60 procent av medianinkomsten, medan Unicef utgår från lägre än 50 procent av medianinkomsten.

Alltså är Unicef något snällare i sin dom men det är inte de barn som om nätterna får dela sina föräldrars ångest över hur dagarna skall fortgå, hur ekonomin skall gå ihop. Deras fattigdom är inte siffror i statistik, deras fattigdom är i högsta grad verklig.

Dom finns i bilen bakom dig vid morgonens första rödljus, på sätet framför dig på bussen hem efter arbetets slit, dom gungar med ditt barn på förskolans lekpark, dom räknar pengar till mjölken vid din sida i affären, dom gick nyss förbi ditt fönster på gatan utanför.

Ett enda barn eller vuxen i fattigdom är en medmänniska för mycket. Det är dags att vi utrotar den sjukdom som klassamhället är, det är dags att vi värnar om varandra och förkastar saker som vi tidigare trodde bara hörde till historieböckerna. Det är dags  vi skapar ett samhälle som kan garantera alla människors välfärd, inte bara som en tom slogan utan varken hjärta eller själ.

Rickard Altin,
Sekreterare Sundsvalls Socialistförening,
juni 2012

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER