RSS

How to spend it – Martina Berggren

mån, aug 20, 2012

Krönikor, Texter

Under finanskrisen 2008 var det många förmögna som tvingades stoppa undan sina lyxartiklar, nu våras det dock återigen för lyxkonsumtion, trots att det fortfarande gungar kraftigt på finansmarknaden. Mikael Nyberg inleder en av sina mest populära politiska skrifter med att referera till tidningen ”The Financial Times” i London, där det varje månad följer en bilaga med råd och tips till läsarna: ”How to spend it”, heter den. I ett reportage träder grevinnan, Lucienne von Doz fram, hon berättar lyckligt om sin nya skönhetskräm som, enligt reportern; ”får hennes hy att se ut som en ung filmstjärnas trots att hon är över 50!”. I artikeln avslöjas att denna underbara salva kostar Grevinnan runt 16 120 dollar om året, över 100 000 svenska kronor.

Det är intressant att det kan gå till så, Lucienne von Doz har friheten att smörja in sig med en kräm för 16 120 dollar om året, medan vården av gamla och sjuka verkar vara omöjlig att trygga och över 10 miljoner européer går utan arbete.

I Sverige har Socialdemokrater tillsammans med de borgerliga partierna genom årtionden genomfört avregleringar som i en svindelkonjunktur störtat folkhemmet i gruset, i flera Europeiska länder uppnår arbetslösheten till 24 procent och som ett resultat av fattigdom och misär intar främlingsfientliga och öppet fascistiska partier de europeiska parlamenten. Aldrig förr har man i Sverige och Europa varit i så stort behov av en stridande arbetarrörelse, och aldrig förr har den heller lyst så tydligt med sin frånvaro. Både ifrån vänster och höger talas det om nödvändigheten av besparingar inom välfärden, om budgettak, om den åldrande befolkningen och om en växande statsskuld. Olof Palme sade en gång att: ”Politik är att vilja”, och idag går vänsterns företrädare och organisationer ut och säger att; ”politik- det är att inte ens kunna vilja”. Medan arbetarklassens barn nu tvingas gå i en skola där man vare sig har råd att anställa lärare eller köpa in nya läromedel, sitter Lucienne von Doz i sitt slott och gnider in sig med sin hudkräm för över 100 000 kronor.

Detta oförnuft kan endast fortgå så länge det tycks vara någonting annat, och Grevinnans gnidande kallas därför för skönhet, kultur och frihet. Överhetens samlade dumhet upphöjs till samhällelig klokhet och deras intressen lanseras som allmänintressen. Men när klassernas kamp blir synlig får grevinnans hy plötsligt en annan lyster.

Martina Berggren,
Jönköping,
augusti 2012

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER